Gå til sidens hovedinnhold

- Enighet om langvarig våpenhvile på Gazastripen

Enighet om tidsubegrenset våpenhvile - etter 50 dager med konflikt på Gazastripen.

JERUSALEM (NTB-Reuters): Israel har gått med på et forslag fra egyptiske meglere om en våpenhvile på Gazastripen, ifølge en høytstående israelsk tjenestemann.

- Vi har nok en gang akseptert et egyptisk forslag om en betingelsesløs og tidsubegrenset våpenhvile, sa tjenestemannen til AFP kort tid før våpenhvilen trådte i kraft klokken 18 norsk tid.

Også den palestinske selvstyremyndigheten bekreftet våpenhvilen.

- Jeg erklærer den palestinske ledelsens aksept av et egyptisk forslag om en permanent og omfattende våpenhvile, sier Palestinas president Mahmoud Abbas.

Egyptiske forhandlere sier imidlertid at de fortsetter venter på de endelige signaturene på avtalen, melder DPA.

Sirener som advarer om rakettangrep fortsatte å ule sør i Israel etter at våpenhvilen skulle tre i kraft, sier en talskvinne for den israelske hæren. Hun opplyser at hæren undersøker hvorvidt noen raketter har slått ned i Israel.

Fortsetter samtalene

De indirekte samtalene mellom Israel og palestinere, som egyptiske meglere leder, vil fortsette om andre problemstillinger, ifølge en uttalelse fra det egyptiske utenriksdepartementet.

Departementet opplyser også at Israel har gått med på å åpne grensene mot Gazastripen slik at nødhjelp og byggematerialer kan fraktes inn dit.

Forhandlingene om en mer permanent våpenhvile brøt sammen den 19. august etter at ildutvekslingen mellom Gazastripen og Israel tok til igjen etter ni rolige dager. De egyptiske meklerne ba lørdag den israelske og palestinske delegasjonene om å gjenoppta forhandlingene.

– Forhandlingene endte med en avtale som uttrykker vårt folks motstand og en seier for motstanden, skriver Hamas-nestlederen i eksil, Mussa Abu Marzuk, på sin Facebook-side.

Feiring i Gaza

Tusener av palestinere strømmet ut i gatene i Gaza by kort tid etter våpenhvilen trådte i kraft. Blant dem var væpnede menn, inkludert noen fra Hamas, som skjøt ut i luften for å feire, ifølge AFP-journalister på stedet.

Moskeer brukte høyttalere til å spre budskapet «Gud er den største», bilførere blinket med lysene og tutet i hornene mens den krigsherjede enklaven feiret det som kan være slutten på den verste israelsk-palestinske voldsutgytelsen på et tiår.

Mer enn 2.100 palestinere og 68 personer på israelsk side har mistet livet i den 50 dager lange konflikten. (©NTB)

Reklame

Den superpopulære solsengen blir raskt utsolgt

Kommentarer til denne saken