*Nettavisen* Nyheter.

Enighet om pelsdyrkompensasjon - «Det er umulig å anslå noe beløp»

INGEN BELØP NEVNT: Frps landbrukspolitiske talsperson Morten Ørsal Johansen og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) presentere tirsdag detaljene om ordning for kompensasjon for pelsdyrbøndene, men noe anslag over kostnadene hadde de ikke.

INGEN BELØP NEVNT: Frps landbrukspolitiske talsperson Morten Ørsal Johansen og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) presentere tirsdag detaljene om ordning for kompensasjon for pelsdyrbøndene, men noe anslag over kostnadene hadde de ikke. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Frp og regjeringspartiene er enige om en ordning for kompensasjon for pelsdyrbøndene som må avvikle. Ingen har ennå tall på hva det vil koste.

11.02.20 09:49

Partene er blitt enige om å droppe erstatning basert på bokført verdi eller antall avlstisper. I stedet blir kompensasjonen basert på en verdivurdering av hvert enkelt pelsdyranlegg, heter det i avtalen som NTB har tilgang til.

Avtalen fremmes som et forslag fra de fire partiene på borgerlig side i Stortinget tirsdag. Frps landbrukspolitiske talsperson Morten Ørsal Johansen og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) presenterer detaljene i den på en pressekonferanse på Stortinget klokken 9.30.

Avtalen ble klar bare en time før saken skal debatteres i Stortinget, som skal behandle et forslag fra Senterpartiet om å gi pelsdyrbøndene «full erstatning».

«Faglig verdivurdering»

Frp, Høyre, Venstre og KrF er enige om å definere saken som et «ekspropriasjonsartet inngrep». Ekspropriasjon betyr at staten fratar noen deres eiendom med tvang, og at de derfor får en økonomisk kompensasjon for det.

«Stortinget ber regjeringen om å utforme et opplegg for taksering av pelsdyranlegg basert på faglige verdivurderinger som tar utgangspunkt i ekspropriasjonsrettslige regler», heter det.

Det er ikke satt noen økonomisk ramme for erstatningsordningen de fire partiene på borgerlig side nå er enige om. Det siste forslaget som lå på bordet fra regjeringens side, hadde en økonomisk ramme på vel 800 millioner kroner.

- Det er umulig å anslå noe beløp på det, for dette skal takseres, uttalte Ørsal Johansen på pressekonferansen.

Venstre-seier

Det var Venstre som i regjeringsforhandlingene, først på Jeløya i 2018 og så på Granavolden i fjor, fikk gjennomslag for å avvikle pelsdyrnæringen innen 2025. Men diskusjonen om erstatning for pelsdyrbøndene som tvinges til å avvikle, har vært lang og kronglete. Ordningen har flere ganger vært jekket betydelig opp.

Representanter fra både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre har vært misfornøyde med kompensasjonen som har vært foreslått.

Høyres Margunn Ebbesen i næringskomiteen er glad for enigheten som nå er på plass, og sier pelsdyrforbudet har vært en krevende sak for de berørte bøndene.

– Derfor har det vært viktig å få på plass en kompensasjonsordning. Det var viktig at vi nå fikk på plass en ordning som gir forutsigbarhet i stedet for å gå i gang helt på nytt med nye utredninger som skulle legges fram for ny stortingsbehandling, slik Ap og Sp ville, sier hun.

Innstillingen som behandles i Stortinget kommer fra næringskomiteen og gjelder forslag om full erstatning for de som er rammet av forbudet mot pelsdyrhold.

Klikk på bildet for å forstørre. Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, sammen med pelsdyrbønder foran Stortinget tirsdag.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, sammen med pelsdyrbønder foran Stortinget tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag