RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ORIENTERTE PRESSEN: Pressekonferanse på Stortinget om tiggeforbud tirsdag. Ulf Leirstein (Frp), Peter Christian Frølich (H) og Jenny Klinge (Sp).
ORIENTERTE PRESSEN: Pressekonferanse på Stortinget om tiggeforbud tirsdag. Ulf Leirstein (Frp), Peter Christian Frølich (H) og Jenny Klinge (Sp). Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Enighet om tiggeforbud i kommunene

Sist oppdatert:
Sp og regjeringen enige om lokalt tiggeforbud. Nasjonalt forbud kan være på plass neste år.

OSLO (NTB og Nettavisen) Senterpartiet og regjeringen er enige om at det allerede i sommer skal bli opp til hver enkelt kommune å forby tigging. Fra neste år kan forbudet bli nasjonalt.

- I dag har Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre blitt enige om denne proposisjonen som regjeringen har fremmet, sa Fremskrittspartiets Ulf Leirstein på en pressekonferanse i Vandrehallen.

Regjeringen skal videre fremme en sak for Stortinget om å innføre et nasjonalt forbud.

- Det skal fremmes slik at det kan være iverksatt innen sommeren 2015, sa Leirstein.

- Det er ikke tvil om at Senterpartiet er godt fornøyd i dag når vi har fått en løsning som peker mot et nasjonalt forbud, sa Senterpartiets Jenny Klinge på pressekonferansen.

- Vi har lagt stor vekt på at tiltaket knyttes opp mot sosiale tiltak. Vi må sikre at folk for hjelp, enten det er helsehjelp eller hjelp til bolig og arbeid. Og vi må sikre at midler som går via EØS blir brukt målrettet og godt, sa Klinge videre.

Flertallet bestående av Høyre, Frp og Sp skal ha blitt sikret i forkant av et møte i Stortingets justiskomité tirsdag, skriver Aftenposten

Sosiale tiltak for tiggere

Senterpartiet har hele tiden ønsket seg et nasjonalt tiggeforbud. Frps partiprogram går inn for et nasjonalt tiggeforbud, og også Høyre ønsker i utgangspunktet nasjonale regler.

Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti er imidlertid imot å forby tigging.

Det nye trekløveret bestående av regjeringen og Sp er foruten kommunale tiggeforbud enige om å innføre målrettede sosiale tiltak for tiggere, samt å bruke EØS-midler på land i Øst-Europa hvor flest tiggere kommer fra, ifølge Aftenposten.

ENIGE OM FORBUD: Sp og Regjeringen er enige om at det skal bli opp til hver enkelt å innføre tiggeforbud.


- Skammelig usosialt

Verken Venstre eller KrF legger fingrene imellom når de karakteriserer resultatet av den nye alliansen.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet lar seg bruke for å gi regjeringen flertall for et kommunalt forbud. Vi er sentrumskamerater, og jeg hadde trodd de ville legge seg på en annen linje, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Skammelig usosialt er dommen fra det andre av regjeringens støttepartier.

- Venstre har liten tro på quick fix-løsninger for å løse problemer med tigging og fattigdom. Man må bekjempe sosial nød og fattigdom, men det gjør vi ikke ved å forby tigging, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø, i en pressemelding.

Hun sier partiet frykter at en «uverdig og hard debatt» i kommunestyrene vil forverre situasjonen for romfolk, fattige og folk på gata.

Omstridt spørsmål

Spørsmålet om tiggeforbud er omstridt. En rekke høringsinstanser har motsatt seg et forbud, blant annet Advokatforeningen, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. Politidirektoratet og Oslo politidistrikt ønsket et nasjonalt forbud, mens regjeringens valgte løsning blant annet får støtte av statsadvokatene i Hordaland og Oslo.

Det nasjonale forbudet mot tigging i Norge ble opphevet i 2005.

Erlend Bøe, fylkesleder Troms Unge Høyre

Allerede nå kommer det reaksjoner fra det lokale politiske miljøet.

- Å innføre et tiggeforbud er usosialt, lite prinsipielt og usympatisk i kampen mot fattigdom. At regjeringen nå innfører tiggeforbud vil bety at mennesker som tigger blir gjort til kriminelle fordi de ber andre mennesker om hjelp, sier Erlend Bøe, fylkesleder Troms Unge Høyre i en pressemelding.

Paraplyorganisasjonen Frivillighet Norge spør hvordan politiet skal skille mellom tigging og innsamling til gode formål.

- Dersom det skal være opp til politiet å avgjøre hva som er tigging i hvert enkelt tilfelle er vi bekymret for diskriminering av sårbare grupper. Også sårbare grupper er en del av sivilsamfunnet og har rett til å organisere seg og samle inn penger, sier generalsekretær Birgitte Brekke ifølge en pressemelding fra organisasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere