RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Israel Leal (Ap)

Enighet på klimamøte

Sist oppdatert:
Erik Solheim er strålende fornøyd med slutterklæringen i klimaforhandlingene i Mexico.

Partene i FNs klimaforhandlinger i Cancún i Mexico har vedtatt en slutterklæring lørdag formiddag norsk tid.

Det skjer etter mange sammenhengende timer med forhandlinger natt til lørdag.

Til tross for at det er fem om natten i Mexico, skal Norges miljøvernminister sprette en champagne for anledningen.

- Jeg er akkurat på vei til å gjøre det. Nå skal vi gratulere hverandre, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til Nettavisen.

- Vi er jo veldig glade
Den vedtatte slutterklæringen innebærer en forlengelse av Kyoto-avtalen som løper ut i 2012, en videreføring av målet i København-erklæringen om å begrense den globale oppvarmingen til maks to grader, en enighet om at dagens utslippsforpliktelser er for dårlig, samt opprettelsen av et såkalt grønt fond, som innebærer finansiering av klimatiltak i utviklingsland.

- Vi er jo veldig glade. Dette er langt over forventningene. Det var små forventninger da vi kom, og dette er langt mer enn ventet. Dette viser at tilliten til at FN kan levere og innfri er gjenreist, sier Solheim.

- Så dette betyr at klimatoppmøter fortsatt kan være i FN-regi?

- Absolutt. Det skjedde noe ved at Bolivia som protesterte mot forslaget, ble satt til side av resten av forsamlingen. Dette er viktig for framtiden fordi det er nesten umulig å få gjennom en internasjonal avtale hvis alle de 193 landene skal ta hensyn til at ett land stritter imot, sier Solheim.

Det var den meksikanske forhandlingslederen Patricia Espinoza som la fram avtaleforslaget fredag ettermiddag, men Bolivia opplyste at de var misfornøyde med teksten og ønsket en rekke forandringer. Dette ble altså ikke tatt hensyn til.

- Viktige skritt fremover
Statsminister Jens Stoltenberg uttrykker også glede over slutterklæringen i Mexico.

- Jeg er glad for at sluttavtalen fra klimamøtet i Mexico er vedtatt. Dette er et viktig skritt fremover i arbeidet mot klimaendringer, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

- Norge er spesielt fornøyd med at det er enighet om en mekanisme for å redusere utslipp fra avskoging i utviklingsland. Denne mekanismen vil gi viktige retningslinjer for skogsamarbeidet som ble etablert i Oslo i mai i år. Det er også gledelig at karbonfangst og –lagring har kommet inn under den grønne utviklingsmekanismen, som Norge har jobbet for lenge, fortsetter Stoltenberg.

Hensikten med det grønne fondet er å samle inn 100 milliarder dollar i året fram til 2020. Pengene skal gå til å hjelpe utviklingsland med å håndtere klimautfordringene, melder BBC.

Klimaforhandlingene i Mexico har pågått i to uker. Forventningene til klimamøtet var små, ettersom man opplevde en fiasko under klimaforhandlingene i København i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere