Gå til sidens hovedinnhold

- Enkle grep kan ikke hindre terror

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen avviser at norske myndigheter trenger en krise for å ta gode avgjørelser.

OSLO (NTB): Regjeringen legger fram sin plan for å forhindre terror onsdag. Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) advarer mot å tro at det finnes enkle grep for å hindre kriser i fremtiden.

Schjøtt-Pedersen, statsminister Jens Stoltenbergs høyre hånd, innledet onsdag under årskonferansen til arbeidsgiverforeningen Spekter.

Fokus på ledelseskultur
«Det må en krise til ...» var vignetten til konferansen, som tok opp til debatt Gjørv-kommisjonens funn om en engstelig og beslutningsvegrende ledelseskultur i forvaltningen.

Schjøtt-Pedersen brukte mye tid på å underbygge at norske myndigheter absolutt ikke er avhengig av en krise for å ta viktige og vanskelige avgjørelser, og viste blant annet til forvaltningen av oljeressursene, handlingsregelen, pensjonsreformen og røykeloven.

Med eller uten Grubbegata
Han advarte også mot å tro at man kan forhindre kriser ved enkle grep. Han sa at et terrorangrep i Oslo sentrum kunne ha skjedd også om Grubbegata var blitt stengt.

Vil legge vekt på å forebygge
Schjøtt-Pedersen sier regjeringen vil legge vekt på å forebygge voldelig ekstremisme, utvikle et godt internasjonalt samarbeid for å avdekke og avverge terrorhandlinger og fokusere mer på øving i sin plan for å håndtere terrorangrep fremover. (©NTB)

Faremo trygg på svar om terror

Oslo (NTB-Peter Tálos): Justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) er trygg på at regjeringens svar på 22. juli-kommisjonens kritikk vil innfri forventningene når stortingsmeldingen «Terrorberedskap» legges fram onsdag.

- Jeg tror det blir det en god og konkret melding som jeg gleder meg til å legge fram, sier Grete Faremo til NTB et døgn før hun sammen med statsminister Jens Stoltenberg skal legge meldingen fram for Kongen i statsråd.

Stortingsmeldingen «Terrorberedskap» er regjeringens oppfølging av Gjørv-kommisjonens rapport fra i fjor sommer. Gjørv-rapporten dokumenterte en omfattende svikt i norsk terrorberedskap da Oslo og Utøya ble rammet 22. juli 2011.

- Jeg har sagt vi skal legge fram en strategi for å bekjempe terror. Dette har vært et kjempeviktig anliggende for regjeringen, og derfor blir det også en veldig god melding, sier Faremo.

Hun sier innholdet i beredskapsmeldingen er gruppert i fem pilarer: forebygging, samarbeid, avverging, beskyttelse og håndtering. Men hun går ikke dybden om de enkelte temaene.

22. juli-kommisjonen kom med 31 anbefalinger. På flere områder foreslås det konkrete endringer i lovverket. Blant annet mener kommisjonen det bør bli straffbart å motta terrortrening, den mener våpenkontrollen bør bedres og at halvautomatiske våpen bør forbys. Også innen kommunikasjon og metodebruk for politiet gikk Gjørv-kommisjonen inn for endringer.

Kommentarer til denne saken