RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Enoksen kan få sparken på mandag

Sist oppdatert:
Den tidligere SP-toppen er i hardt vær etter skandalen om partistøtte.

Allerede mandag kan tidligere olje- og energiminister og nåværende styreleder i Troms Kraft, Odd Roger Enoksen, måtte gå fra jobben. Det er klart etter at Venstre har fremmet en rekke forslag overfor formannskapet i Tromsø Kommune.

Det omstridte selskapet eies med 60 prosent av Troms Fylkeskommune og 40 prosent av Tromsø Kommune, og Venstre ønsker at det skal ryddes opp i skandalen der Troms Kraft har gitt 200.000 kroner i partistøtte til Senterpartiet.

- Rødt sitter på vippen, så dette kan fort bli vedtatt, sier kommunestyrerepresentant for Venstre, Jonas Stein Eilertsen, til NA24 om forslaget om at Enoksen må gå. Han understreker at Høyre enda ikke har bestemt seg for hva de vil gå for.

11 forslag
Venstres kommunerepresentant har sendt 11 spørsmål til ordfører Arild Hausberg som partiet krever svar på.

- Det er nødvendig for Tromsø kommune at Troms Kraft nå legger alle kortene på bordet, skriver Eilertsen i en melding. Han sier at han må gå igjennom ordføreren for å få svar på spørsmålene, som Troms Kraft må skaffe dokumentasjon på.

Les flere saker hos NA24

Her er venstres spørsmål:
1. Finnes det en kontrakt mellom Troms Kraft og Sp? Kan den vises til formannskapets medlemmer?

2. Kan formannskapets medlemmer få se den aktuelle rapporten?

3. Hvorfor er pengene betalt inn på Senterpartiets konto?

4. Hvem har vært prosjektleder?

5. Hva har prosjektpengene konkret gått til?

6. Hvorfor kan TK med viten begå regelbrudd? Det er forbudt for offentlig eide selskaper å gi partistøtte til politiske partier

7. Har styret vært informert?

8. Har eierne vært informert?

9. Hvem har vært i kontakt med hvem i forkant? (og hvorfor beløpet 200 000?)

10. Hvem har visst om det? Har Troms Kraft i det hele tatt vurdert om dette kunne være problematisk?

11. Har ordføreren tillitt til en administrerende direktør som har begått et alvorlig regelbrudd? Det er forbudt for offentlig eide selskaper å gi partistøtte til politiske partier?

Tromsø Kommune skal ha møte i formannskapet mandag, og da vil denne saken være på agendaen.

- En forglemmelse
Torsdag sa Riis-Johansen at han ikke visste at partiet i 2008 hadde fått 700.000 kroner fra Troms Kraft og Eidsiva Energi, da han i juni ga Eidsiva Energi konsesjon til å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik.

Fredag morgen forsvarte Navarsete Riis-Johansen på Politisk kvarter på NRK P2.

Hun forklarte hvorfor han ikke var blitt informert om pengegaven.

- Det var rett og slett en forglemmelse, for dette var det full åpenhet om. I regnskapet sto det en note som alle burde vært informert om, sa Navarsete.

Regnskapet ble lagt fram og behandlet på Senterpartiets landsstyremøte i april.

Les mer: - Forglemmelse å ikke informere Riis-Johansen

Ber om å bli gransket
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ber uansett justisdepartementet granske hans habilitet.

- Det har vært mye spekulasjoner i media om min rolle i denne saken. Derfor ser jeg fram til å få en vurdering av min habilitet fra Justisdepartementets lovavdeling. Jeg vil også sørge for at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité får alle relevante opplysninger.

Det sa Riis-Johansen torsdag kveld.

Les mer: Ber om å bli gransket

Pengestøtten
Det var i 2008 at Senterpartiet fikk 700.000 kroner fra Troms kraft og Eidsiva Energi til et prosjekt om fornybar energi. Pengene ble ikke tilført prosjektet, men bokført som partistøtte i 2009. Da feilen ble oppdaget i 2010 ble pengene tilbakebetalt.

Problemet for minister Riis-Johansen er at han i november 2008 støttet Troms Kraft i en konsesjonssak. Reineiere, to aksjonsgrupper og Miljøvernforbundet klaget på NVEs tildeling av konsesjon til Troms Kraft for bygging av vindmølleparken Fakken på Vannøya utenfor Tromsø. Statsråden gikk inn og støttet Troms Kraft.

I juni i år ga Riis-Johansen Eidsiva Energi konsesjon til å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik. Dette til tross for at NVE ønsket en annen aktør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere