*Nettavisen* Nyheter.

Enorm seier for fildelere

EU og Tyskland sier nei til platebransjens krav om å få utlevert navnet på aktive fildelere.

07.08.07 09:42

Hver eneste gang du surfer på internett, legger du igjen spor i form av en IP-adresse. Nummeret er unikt for hver eneste datamaskin koblet til nettet, og det kan dermed brukes til å identifisere brukere på nettet.

Platebransjen har lenge ønsket å sette en stopper for fildeling av opphavsrettsbeskyttet materiale, og i flere land har rettighetshavere bedt nettselskapene om å oppgi navnet til eiere av spesielt aktive IP-adresser.

Tysk nei
Ifølge IT-avisen, som siterer det tyske nettstedet Heise.de, har en tysk domstol nå satt ned foten og sagt nei til platebransjen. Dommeren i Offenburg slår fast at tyske rettighetshavere ikke kan kreve å få tilgang til persondata utlevert fra nettleverandørene.

Persondata skal ifølge dommen kun utleveres til politiet, og kun i de tilfellene hvor det er en straffesak. I sivilsaker skal ikke politiet heller ha tilgang til din identitet.

Følger EU
Den tyske dommen følger ifølge avisen råd fra EUs juridiske direktør Juliane Kokott, som for en tid siden ga en liknende uttalelse da spanske rettighetshavere ba om å få data om teleselskapet Telefonicas brukere.

Kokott var klar på at enten politi eller påtalemyndighet må ha reist straffesak, og at saken må ha en rimelig alvorlighetsgrad for at utlevering av personopplysninger skal kunne finne sted.

Selv om den juridiske direktøren bare har en rådgivende funksjon i EU, følges hennes råd i rundt to av tre saker.

Dermed ser det ut til at europeiske fildelere står bedre rustet enn de amerikanske, hvor rettighetshavere har langt enklere tilgang til personopplysninger og stadig går til sivilt søksmål mot fildelere de klarer å identifisere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.