Gå til sidens hovedinnhold

Enorm støtte til hundeeieren, har fått over 40.500 kroner

De to hundene ble skutt av politiet.

– Vi er helt målløse. Vi har ikke ord, sier Ronny Solheims kjæreste, Maria von Bremen, til Østlendingen.

Det var søndag morgen at de to Grand danois-hundene til Ronny Solheim rømte fra eiendommen hans i Løten, til tross for at det er båndtvang på denne tiden av året.

Sent søndag kveld ble de to hundene skutt av politiet på Budor.

Politiet hevder hundene var aggressive, jaget sauer på stedet og truet polititjenestemennene på livet.

Politiet sier de skjøt i nødverge.

– Vi blir helt målløse
I etterkant av at hundene ble skutt har Ronny Solheim opprettet en Facebook-gruppe; «Rettferdighet for Balder og Odin». Ved 14.30-tiden torsdag ettermiddag hadde gruppen over 5.500 følgere.

Etter at Solheim opprettet en konto, slik at folk kunne hjelpe dem økonomisk, har han så langt mottatt over 40.500 kroner i gaver fra folk der ute som ønsker å støtte dem med penger.

–Det gjør at vi nå har muligheten til å fokusere på å drive fram saken. Etter at vi gikk ut med dette ser vi hvor viktig akkurat dette er for mange hundeeiere rundt omkring i Norge. Mange relaterer seg til hva som skjer hvis hunden deres skulle komme seg løs, sier von Bremen.

Ronny Solheim og Maria von Bremen har i etterkant av politiets avliving av hundene, gått ut og vært svært kritiske av politiets våpenbruk og håndtering av situasjonen.

Håper på endringer
Hun håper at deres sak vil føre til endringer.

– Vi kan ikke forvente at alle politifolk i Norge skal ha kompetanse om alle hunderaser som befinner seg i Norge, men vi forventer at de har bedre retningslinjer for å håndtere slike situasjoner, sier von Bremen.

De er helt overveldet over antallet positive tilbakemeldinger de har fått fra folk rundt omkring i Norge.

– Dette hadde vi ikke regnet med mandag morgen, sier von Bremen.

– Som å skyte elg med klasevåpen
Ronny Solheim og Maria von Bremen har engasjert advokat Trond Sivertsvik. Etter å ha gjennomgått saken er han overbevist om at det er riktig å anmelde saken til Spesialenheten for politisaker. Det vil ifølge Sivertsvik bli gjort en av de første dagene.

– Så fort anmeldelsen er inngitt vil min klient få status som fornærmet i saken. Da vil vi få større tilgang til sakens dokumenter. Før det er det lite å få ut. Årsaken til at vi sender inn en anmeldelse, er at vi mener at det er god grunn for Spesialenheten til å se på denne saken. Vi legger til grunn at det er gitt bevæpningstillatelse, men vi ber likevel at Spesialenheten ser på det. Men det er rart at de reiser ut med to skarpladde maskinpistoler. Å skyte hunder med MP5 er som å reise på elgjakt med klasevåpen. Når man skal avlive en hund, må man bruke et egnet redskap. Det er ikke en MP5, slår advokaten fast.

Han mener at MP5 er en våpentype som er mer egnet til å påføre hundene skade og lidelse.

– Når man skal avlive et dyr må man gjøre det på en forsvarlig måte som påfører dyret minst mulig smerte. Å benytte MP5 maskinpistol til dette er fullstendig feil. Det er et våpen som overhodet ikke egner seg, sier Sivertsvik.

Han etterlyser også alternative handlingsmåter fra politiet søndag kveld.

– Det er rart at de ikke ba viltnemnda å bistå med en avliving, dersom det var påkrevet. For meg ser det ut som om politiet hadde andre alternativer, eksempelvis bruk av pepperspray eller å skyte et skremmeskudd i lufta. En annen ting, hvorfor gjorde de ikke det som framstår som det enkleste, nemlig å sette seg i bilen og vente på at hundeeier skulle komme til stedet. Han var jo på veg, sier Sivertsvik.

– Ingen kommentar
Politiet har – fordi saken allerede er anmeldt til Spesialenheten for politisaker og fordi at hundeeieren varsler at han har til hensikt å gjøre det samme – ikke ønsket å kommentere sakens fakta ytterligere.

Krimsjef ved Hamar politistasjon Rune Strand har tidligere opplyst til Østlendingen at viltnemnda i Løten var på stedet da hundene angivelig ble aggressive og ble skutt.

Østlendingen kjenner identiteten til vedkommende viltnemnd-representant som var til stede, men har så langt ikke kommet i kontakt med ham for kommentar til hendelsesforløpet.

Les flere saker fra Østlendingen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken