Utviklingsminister Erik Solheim beskriver landets situasjon som vanskelig både humanitært og politisk.

- Det kommer til å ta år før landet er på fote igjen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Gir fem nye millioner
I forbindelse med kolerautbruddet i jordskjelvrammede Haiti gir Norge nå fem nye millioner til et helsesamarbeid med cubansk helsepersonell i Haiti. Fra før har Norge bidratt med fem millioner kroner til det samme prosjektet.

- Jeg er glad for at vi styrker samarbeidet med Cuba i Haiti. Kolerautbruddene vi nå er vitne til minner oss om hvor sårbar den haitianske befolkningen er. Gjennom de cubanske legene når vi ut til folk som lider, sier Solheim.

Cuba har gjennom mange år spilt en viktig rolle i helsevesenet i Haiti. Over 600 cubanske leger og helsepersonell arbeider i dag over hele landet og mer enn 500 haitianske leger har fått sin utdanning gratis på Cuba, ifølge Utenriksdepartementet.

- Vanskelig situasjon
Solheim sier situasjonen i Haiti er vanskelig.

- De har nettopp hatt et kolerautbrudd, det er fortsatt mer enn 1 million mennesker som bor i telt etter jordskjelvet, og tillegg er det valgtider med usikkerhet rundt hvem som vinner. Haiti er nå et av de vanskeligste stedene på jordkloden, både når det gjelder politikk og den humanitære situasjonen. Fattigdommen er ekstrem, sier Solheim.

Går sent
Norge ga 200 millioner kroner i umiddelbar nødhjelp etter jordskjelvet 12. januar i Haiti, som er det fattigste landet på den vestlige halvkule. På giverkonferansen for Haiti i New York 31. mars ga Norge løfte om ytterligere 600 millioner kroner i bistand de neste fire årene.

- Norge har bidratt med store midler, og vi sitter sentralt plassert i komiteen som leder det internasjonale samfunnets gjenoppbygging i Haiti. Behovene er enorme. Man har ikke begynt å kjøre vekk husene som har rast sammen en gang, og det er ruiner spredt overalt i de rammede områdene, sier Solheim.

- Hvorfor tar det så lang tid?

- Før jordskjelvet var dette en av de svakeste statene på kloden. Landet er veldig fattig, og da det ble truffet av jordskjelvet, ble også mange embetsverk, regjeringskontorer og frivillige organisasjoner rammet, sier Solheim.

Fare for mer kolera
Faren for nye kolerautbrudd i landet er også stor, ifølge Solheim.

- Kolera skyldes jo smitte i vann, og med så stor fattigdom, så dårlig helsestell og med 1,2 millioner mennesker som fortsatt bor i telt er faren stor, sier Solheim. (ANB)