*Nettavisen* Nyheter.

Enorme bilder - enorme priser

Kan dette være en julegave litt utenom det vanlige?

21.11.08 09:47

Det vil vel ikke være å overvurdere hvis vi sier at Nettavisens fokus på storformatskrivere kanskje ikke er det største. Men det betyr ikke at fenomenet er helt uinteressant.

En printer - i stort format
En storformatskriver er veldig enkelt fortalt en printer som er i stand til å skrive ut utskrifter som er i stand til å skrive ut papir som er A2 og større. Det er med andre ord ikke noe du trenger for å skrive ut e-post og andre dokumenter, men er derimot glimrende til å skrive ut plakater og andre store fotografier.

Tradisjonelt har denne typen printere vært forbeholdt store selskaper, arkitekter og lignende. Men etter hvert som prisene er på vei ned, og fotofeberen virkelig begynner å ta tak i nordmenn, så kan også denne typen produkter være interessant for litt flere entusiaster.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Magnus Blaker

Fylle stua med flotte bilder
Kanskje har du lyst til å dekorere stua med fantastiske bilder du har tatt? Eller kanskje er det bilder du i år har lyst til å dele ut til familien i julegave. Det finnes trolig veldig mange besteforeldre i det langstrakte land som kunne tenke seg et stort bilde av barnebarnet på veggen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen møtte nylig superfotografen Marcel Leliënhof på en Canon-pressekonferanse der han kunne fortelle at alle hans bilder på sin siste utstilling faktisk var skrevet ut på en storformatskriver han har i sitt eget hjem.

- Jeg fikk printeren i hus så tenkte jeg, som sikkert mange andre også gjør, at dette blir et helvete med innstillinger og tull, men det var nesten plug and play, fortalte han til Nettavisen om monsteret til drøyt 20.000 kroner.

Storformatprintere har typisk meget god integrasjon med Photoshop, og avanserte fargeinnstillinger som avgjør hvordan bildet skal printes avhengig av hva slags belysning bildet skal henge i.

- Det beste er kanskje at disse printerne er så raske. Hvis en jobber litt aktivt kan en skrive ut en hel utstilling på en kveld, sier Leliënhof.

Ikke så dyrt - relativt sett
Et annet vesentlig poeng er at tusenlappene fort kan begynne å fly hvis du skal få store utskrifter fra profesjonelle aktører, og en runde på norske nettbaserte fremkallere for «vanlige» folk viser at hundrelappene flyr fort hvis du skal ha en storutskrift til familien til jul.

Canon på sin hevder at prisen på en utskrift på en storformatskriver ligger på rundt 15-20 kroner per kvadratmeter i blekk, avhengig av type bilde, i tillegg til papiret som varierer voldsomt i pris.

50 meter lange bilder?
Og noe av det virkelig morsomme med å ha en egen storformatskriver er at du kan skrive ut enormt store bilder. Bredden er som regel fastsatt av printeren du har, men lengden er nærmest ubegrenset, for storformatprintere kan nemlig bruke papirruller.

- Den eneste begrensningen på lengde på utskrift er lengden på papirrullen. Det vil si at du kan skrive ut et bilde på opptil hele 50 meter på visse papirtyper, forteller Jeanette Solheim i Canon til Nettavisen.

Til sammenligning er den største forstørrelsen Eurofoto kan tilby på 70x100 cm. Sistnevnte er trolig hakket mer praktisk i hverdagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

En nisje med fantastisk resultat
Det er likevel ikke til å komme unna at storformatprintere ikke er for alle. Med priser fra rundt 19.000 kroner for en printer som benytter 12 forskjellige farger i printerprosessen er ikke for alle, spesielt ikke i disse økonomiske nedgangstidene. At printeren også tar såpass mye plass at den ikke har noe som helst i stua å gjøre er selvsagt også et vesentlig problem.

Du skal likevel ikke se bort i fra at prosjektet går i pluss – forutsatt at du velger printeren som den primære produsenten av utsmykning til hjemmet, julegaver til slekt og venner – samt kanskje en liten venneproduksjon som bi-inntekt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.