Gå til sidens hovedinnhold

Enorme isfjell bryter løs fra Grønland

Bekymrede forskere har aldri sett isbreen bryte opp i så stor skala.

I flere år har forskere fulgt nøye med på Petermann-isbreen i nordvestlige Grønland, med utløp til Naressundet mellom Grønland og Canda.

Før 1948 var det ren flaks som gjorde at skip kunne navigere gjennom det stort sett islagte sundet, og kun fem fartøy klarte det.

I det siste har stedet pleid å være farbart helt til august.

Se bildeserien nederst i artikkelen.

- Åpner opp for resten av breen
Satellittbilder fra Aqua-satellitten, drevet av NASAs Earth Observatory, viser at mandag kveld løsnet store flak fra isbreen, hvor den største var på rundt 120 kvadratkilometer. Denne begynte å drive nordover gjennom fjorden og ut i havet.

Neste dag fulgte en mengde mindre isflak. Ifølge forskningsdirektør Ted Scambos fra U.S. National Snow and Ice Data Center har Petermann-isbreen aldri trukket seg så langt tilbake.

Den nye direktøren i Cicero senter for klimaforskning, Cecilie Mauritzen, sier til Nettavisen at de følger nøye med på utviklingen.

- Vi vet at grønlandsisen smelter raskere. Avisingen akselererer, og det at slike store flak løsner, åpner opp for at isbreen bak denne kan renne enda raskere ut i havet, sier hun.

Regn på Grønland
Mauritzen understreker at isbreer kalver hele tiden. Det er en dynamisk system, hvor de vanligvis kalver når de når sjøen.

Men ifølge data fra den japanske værsatellitten Shizuku, foregår det akkurat nå issmelting på Grønland selv i innlandsområder, skriver den store japanske dagsavisen The Asahi Shimbun.

Tall fra Shizuku forteller også om målinger gjort i den nordvestlige regionen på Grønland, rundt Petermann-isbreen, der temperaturen nådde hele to plussgrader i en høyde av 1500 meter. Isen i området var sprø «som sorbet», skriver avisen.

I tillegg ble det observert 10 centimeter regn i området over en periode på tre dager.

- Vil bli studert nøye
- Vi har direkte målinger av istykkelse, så vi vet at Grønlandsisen smelter, men en slik hendelse hjelper oss å forstå de fysiske prosessene rundt issmelting. Denne hendelsen kommer til å bli studert nøye, sier Mauritzen.

Grønlands iskappe er på rundt 2,8 millioner kubikkilometer. Klimaforskernes skrekkscenario har lenge vært at dersom all den isen smelter vil det føre til en global vannstandsøkning på rundt 7 meter.

- Men det tar flere hundre år, trygger Mauritzen, som sier at den største faren akkurat nå er den isfjellene utgjør for skipstrafikken.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken