RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enorme LNG-ordrer i emning

Sist oppdatert:
Energikonsernene ExxonMobil og ConocoPhillips skal ha anbud på planleggingsblokken som omfatter inntil 42 nye spesialskip for frakt av flytende naturgass (LNG)
Ifølge TradeWinds er det ventet at ExxonMobil vil sette igang med det første av anbudene i løpet av et par uker, og totalt kan programmet komme opp i 42 skip som kun skal frakte LNG fra Qatar.

Det er ventet at nybyggingsprogrammet som har en ramme på mellom 8 og 8,5 milliarder dollar, eller 55-59 milliarder kroner vil bli lagt ut i porsjoner.

Det er ventet at ExxonMobils første anbud vil bestå av åtte konvensjonelle LNG-skip på 145.000 kubikkmeter, eller fem super LNG-skip på 200.000 kubikkmeter og tre konvensjonelle skip..

Det er videre ventet at ExxonMobil vil gå til redere og verft uavhengig av hverandre. Ønsket er å sikre seg skipene på kontrakter fra uavhengige redere som skal eie skipene. ExxonMobil skal være kjent for å være knalltøffe forhandlere, ifølge TradeWinds.

Det neste anbudsrunden på nye åtte skip kan komme allerede i mars, for deretter bli fulgt av en kjempeordre på ti skip i september.

Samtidig er det ventet at det andre store amerikanske oljeselskapet ConocoPhillips også vil komme i markedet med store skipsordre for å dekke sitt fraktebehov fra Qatar. Det forventes et første anbud på inntil 10 skip, som kan komme allerede til sommeren.

ExxonMobil kan komme med en ordre på ytterligere seks skip i 2005.

LNG-observatører er imidlertid skeptiske til planene, og forventer at det kan bli en total endring av de foreliggende planene etterhvert som prosjektene i Qatar skrider frem. De peker blant annet på at de nå er tøff konkurranse blant LNG-selgerne og mye bløffing og posisjonering.

Imidlertid tar de fleste de foreliggende planene meget alvorlig, og peker på Qatara store ambisjoner i LNG-markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere