*Nettavisen* Nyheter.

EØS-smutthull fører til flere falske gjenforeninger i Norge

I Oslo er det nå flere EØS-borgere som søker om gjenforening med sin ektefelle enn nordmenn. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Politiet slår alarm etter en eksplosiv økning i antall familiegjenforeningssøknader med EØS-borgere i Norge.

12.05.14 05:42

Reglene for å få familiegjenforening er strengere hvis parten i Norge er norsk enn hvis vedkommende er EØS-borger, skriver Aftenposten.

– Kontrollen er mye svakere, og en slik gjenforening gir fem års oppholdstillatelse nesten automatisk, sier kontorsjef Fredrik Strøm i Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

I Oslo er det nå flere EØS-borgere som søker om gjenforening med sin ektefelle enn nordmenn. I 2011 var antallet slike søknader 167, i år ligger det an til rundt 600 søknader hvis utviklingen fortsetter i samme takt, ifølge politiet.

– I utgangspunktet blir disse søknadene innvilget, så lenge EØS-borgeren kan dokumentere et arbeidsforhold i Norge og partene legger fram vigselsdokumenter. Vi ser imidlertid klare tegn på at verken arbeidsforholdet eller ekteskapet er reelt, sier Strøm.

Det er særlig menn fra Bangladesh, Pakistan og Nigeria som betaler kvinner for å gifte seg med dem i Sør-Europa og være akkurat så lenge i Norge at mannen deretter får oppholdstillatelse.

Rundt årsskiftet kom for eksempel 19 menn fra Bangladesh til Norge, alle var gift på Kypros og flere viet av samme mann. Alle konene var fra Romania og Bulgaria, og oppga at de hadde arbeid i Norge. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag