*Nettavisen* Nyheter.

EOS-utvalget: E-tjenesten har ikke brutt loven

Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

EOS-utvalget kritiserer E-tjenesten for behandling av sensitive personopplysninger om nordmenn, men mener tjenesten ikke har brutt loven.

16.12.13 11:32

Oslo (NTB): EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer overleverte mandag en særskilt melding til Stortinget som omhandlet bruk av norske kilder i Etterretningstjenesten.

Bakgrunnen for saken var at utvalget mottok en bekymringsmelding. 27. august i år foretok EOS-utvalget derfor en uanmeldt inspeksjon i Havnelageret i Oslo for å undersøke om E-tjenesten hadde lagret ulovlig informasjon i sine arkiver. Arkivet skal inneholde navn på over 400 nordmenn.

Gjennomgått alle mapper
Utvalget opplyser at det har gjennomgått samtlige mapper over norske kilder i avdelingens arkiver. Det er også tatt flere stikkprøver i datasystemet.

Utvalget opplyser at det i sine undersøkelser ikke har gjort funn som tilsier at E-tjenesten systematisk har behandlet opplysninger om norske kilder og/eller andre norske personer i strid med gjeldende regelverk. Utvalget mener imidlertid at det rettslige grunnlaget for E-tjenestens behandling av sensitive personopplysninger om kilders nærstående personer er tvilsomt, opplyses det i en pressemelding.

Irrelevante opplysninger
Utvalget påpeker også at tjenesten i enkelte tilfeller har behandlet opplysninger som synes å være irrelevante eller unødvendige.

EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten. Utvalget fører tilsyn med både Etterretningstjenesten, Forsvarets sikkerhetstjeneste, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.