RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EOS-utvalget: E-tjenesten har ikke brutt loven

Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
EOS-utvalget kritiserer E-tjenesten for behandling av sensitive personopplysninger om nordmenn, men mener tjenesten ikke har brutt loven.

Oslo (NTB): EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer overleverte mandag en særskilt melding til Stortinget som omhandlet bruk av norske kilder i Etterretningstjenesten.

Bakgrunnen for saken var at utvalget mottok en bekymringsmelding. 27. august i år foretok EOS-utvalget derfor en uanmeldt inspeksjon i Havnelageret i Oslo for å undersøke om E-tjenesten hadde lagret ulovlig informasjon i sine arkiver. Arkivet skal inneholde navn på over 400 nordmenn.

Gjennomgått alle mapper
Utvalget opplyser at det har gjennomgått samtlige mapper over norske kilder i avdelingens arkiver. Det er også tatt flere stikkprøver i datasystemet.

Utvalget opplyser at det i sine undersøkelser ikke har gjort funn som tilsier at E-tjenesten systematisk har behandlet opplysninger om norske kilder og/eller andre norske personer i strid med gjeldende regelverk. Utvalget mener imidlertid at det rettslige grunnlaget for E-tjenestens behandling av sensitive personopplysninger om kilders nærstående personer er tvilsomt, opplyses det i en pressemelding.

Irrelevante opplysninger
Utvalget påpeker også at tjenesten i enkelte tilfeller har behandlet opplysninger som synes å være irrelevante eller unødvendige.

EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten. Utvalget fører tilsyn med både Etterretningstjenesten, Forsvarets sikkerhetstjeneste, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere