RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EOS-utvalget kritiserer E-tjenestens behandling av sensitive opplysninger

Sist oppdatert:
Oslo (NTB-Hege Tannæs-Fjeld): EOS-utvalget kritiserer E-tjenesten for å ha registrert sensitive opplysninger om familiemedlemmer til sine kilder.

- Det handler om seksuell legning, tro, helsetilstand. Den type opplysninger som ikke er relevante for E-tjenestens arkivføring av kilden, sa EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer da hun mandag overleverte en særskilt melding til Stortinget som omhandlet bruk av norske kilder i Etterretningstjenesten.

Bakgrunnen for saken var at utvalget mottok en bekymringsmelding. 27. august i år foretok EOS-utvalget derfor en uanmeldt inspeksjon i Havnelageret i Oslo for å undersøke om E-tjenesten hadde lagret ulovlig informasjon i sine arkiver. Arkivet skal inneholde navn på over 400 nordmenn, har det tidligere blitt meldt. Eldbjørg Løwer vil imidlertid ikke gå ut med noe tall.

Utvalget opplyser at det i sine undersøkelser ikke har gjort funn som tilsier at E-tjenesten systematisk har behandlet opplysninger om norske kilder og/eller andre norske personer i strid med gjeldende regelverk. Utvalget mener imidlertid at det rettslige grunnlaget for E-tjenestens behandling av sensitive personopplysninger om kilders nærstående personer er tvilsomt, opplyses det i en pressemelding.

- Det er ikke systematisk, men det er enkelte mapper hvor det har vært registrert for mye, sier Eldbjørg Løwer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere