Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eple eller pæreformet?

Foto: Thinkstock
Sist oppdatert:
Forskere vil finne en kur mot helseskadelig fettlagring.

(SIDE2): Nå har forskere satt søkelys på hvorfor noen mennesker er epleformet, mens andre er pæreformet, skriver ScienceDaily.

De fleste av oss lagrer kroppsfett på to forskjellige måter- rundt hoftene og lårene eller rundt midjen. Personer som lagrer fett rundt livet har gjerne en såkalt epleform, mens personer som har mer fett rundt hoftene og lårene har en pæreform.

Helseskadelig
Er du epleformet, kan det hende du har spinklere armer og ben- mens fettet legger seg rundt mage, midje og byste. Medisinsk kalles det sentral fedme.

Forskning viser at å ha ekstra vekt rundt livet setter en persons helse i større risiko enn å ha noen ekstra kilo rundt hoftene og lårene.

LES MER:Figuren din forteller om helsa

Hvordan fettet lagrer seg på kroppen har en sammenheng med hvordan proteiner fungerer i kroppen, ifølge en studie utført ved University og Edinburgh.

Proteinnivå
De som har høye nivåer av proteiner, er ofte de som en har en helseskadelig fettlagring, altså de som er epleformet.

Sunnere fett, som lagres rundt hoftene, blir brukt bedre av kroppen, som en kilde til energi.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Studien fant at de som har mye protein i kroppen, står i større risiko for å lagre fettet på de mest skadelige plassene på kroppen – rundt sentralområdet, over en periode på fire uker om de spiser mye fettholdig mat.

Dette sett i sammenligning med dem som hadde lave nivåer av proteiner i kroppen, og som derfor lagret fettet på andre steder på kroppen.

Kur
Forskere er allerede i gang med å undersøke medisiner som skal forhindre at proteinet – som øker nivåene på de hormonene som er linket til overvektighet, påvirker fettlagrene på denne måten.

- Denne studien åpner opp får nye undersøkelser, og gir oss en bedre forståelse av hvorfor noe av fettet i kroppen blir helsefarlig, mens noe blir trygt plasser for energi, sier doktor Nik Morton til journalen Diabetes.

- Lagringen av dette skadelige fettet, er ødeleggende for hele kroppens organisme, og det øker faren for diabetes. Vi må forsøke å begrense mengden av denne proteinet, sier han.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!