NEW YORK (Nettavisen): I et oppsiktsvekkende intervju på Fox News sier den berømte patologen Michael Baden at Epstein ikke tok sitt eget liv, men var utsatt for et drap.

Finansmannen og milliardæren Epstein var siktet for menneskehandel og for overgrep mot flere unge jenter og kvinner.

- Bevisene peker mot et drap

66-åringen satt varetektsfengslet og var anklaget for menneskehandel og seksuelle overgrep mot unge jenter gjennom en årrekke, inntil han ble funnet død i høysikkerhetsfengslet 10. august i år.

- Jeg mener bevisene peker mer mot et drap enn et selvmord, sier Baden til Fox News.

Baden er leid inn av Epsteins bror, Mark Epstein, for å gå gjennomgå obduksjonen av mangemilliardæren.

- Broren er bekymret, for hvis tilfellet er at Epstein ble drept, så løper andre personer som sitter på informasjon, en risiko, sier Baden til Fox News.

- Hvis de tror han sitter på informasjon, så er også han i fare, sier Baden.

Baden har flere betraktninger som han mener er merkelig og mistenksomme:

Brukne bein i halsen: Ifølge patologen hadde Epstein tre brukne bein i skjoldbruskkjertelen. Dette er brudd patologen aldri tidligere har opplevd i sine 50 år med å undersøke personer som har hengt seg selv. Han mener bein ikke brekker slik når man henger seg selv, men at det skjer i drapssaker.

DNA-prøver som mangler: Flere DNA-prøver ble tatt av Epstein etter dødsfallet, men ingen av dem er blitt offentliggjort. Baden og Epsteins bror har gjort gjentatte forsøk på å få ut informasjon om prøvene, men uten hell.

Videokamera og vakter: Baden er svært kritisk til sammenbruddet i sikkerheten den aktuelle datoen Epstein døde. Han peker på «den ekstremt usannsynlige tilfeldigheten» at to vakter sovnet på jobben, samtidig med at videokameraene i Epsteins celler og i gangen ikke virket.

Kort tid etter dødsfallet ble kjent, kom nyheten om at to overvåkingskameraer ved avdøde Jeffrey Epsteins celle var ødelagte. Kameraene ble deretter sendt til FBI for undersøkelse. Kameraene var rettet mot blant annet Epsteins celle, der han ble funnet død 10. august.

Patologen sier til Fox News at han mener mektige personer kan ha vært involvert i dødsfallet.

En rekke konspirasjonsteorier

Etter at Epstein ble funnet død på cella, så den føderale fengselsetaten raskt at han så ut til å ha tatt sitt eget liv, noe de også fikk medhold av rettsmedisineren i New York.

Likevel har det versert en rekke konspirasjonsteorier rundt milliardærens dødsfall. Epstein hadde svært høy profil og hadde en rekke kjente og mektige personer i sin omgangskrets.

Både president Donald Trump, tidligere president Bill Clinton og Storbritannias prins Andrew har tidligere vært venner med Epstein.

En av Epsteins forsvarere har også hevdet at Epsteins skader tyder på at han ble drept – ikke at han begikk selvmord.

Milliardærens antatte selvmord har ført til skarp kritikk av fengselet som hadde ansvaret for ham. Fengselsdirektøren er overført til en annen stilling, og to voktere er permittert i kjølvannet av dødsfallet.

- Dødsårsaken var selvmord

Sjefslegen hos rettsmedisineren i New York, Barbara Sampson, er onsdag kveld ute og kommenterer påstandene fra patologen Michael Baden. Sampson sier de står fast på at Epstein begikk selvmord, og ikke har vært utsatt for et drap.

- Vår etterforskning konkluderte med at årsaken til Mr. Epsteins dødsfall var henging og at dødsårsaken var selvmord. Vi står ved den konklusjonen, sier Sampson til CNN.

(Nettavisen/NTB)