*Nettavisen* Nyheter.

Er alle bolig-optimister?

Tre av fire nordmenn tror boligprisene vil stige det neste året. Vi tror de har rett, men når den siste pessimist har blitt optimist blir vi mer skeptisk.

16.02.04 12:50

I denne kommentarspalten har TV 2 Nettavisen lenge vært svært positiv til boligmarkedet.

Til nå har spådommene truffet bra, og med utsikt til to-tre rentekutt til er det åpenbare argumenter for at optimistene vil ha herredømmet de neste månedene også.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Hvor mye tror du boligprisene vil stige i år?
De vil falle
Under fem prosent
5-10 prosent
Mer enn 10 prosent

Se resultat

Likevel er det på tide å helle litt kaldt vann i blodet på dem som akkurat nå regner på hvor langt de kan strekke familieøkonomien hvis de kjøper en ny millionvilla finansiert med dagens lave rentenivå.

Vårt hovedresonnement i fjor høst var at boligkjøpernes realøkonomi skulle tale for kraftig oppgang i boligprisene, men at det først og fremst var markedspsykologien som ville avgjøre når markedet ville snu og hvor kraftig oppgangen ville bli.

Akkurat nå er det vanskelig å se nye økonomiske stimulanser som skulle tale for ytterligere prisoppgang.

Flere rentekutt nå betyr svært lite for den faktiske lånerenten til folk. Noe fett lønnsoppgjør blir det neppe. Og ledigheten ser ikke ut til å falle så veldig sterkt.

Dessuten er prisstigningen nesten null, og leiemarkedet ser ut til å svekkes.

Vi skal heller ikke glemme at deflasjon er et alvorlig sykdomstegn, spesielt hvis vi ikke får bukt med problemet før folk begynner å innstille seg på fallende priser.

Med andre ord; det er ikke bare skyfri himmel.

En undersøkelse eiendomsmegleren Krogsveen AS har sendt ut, viser at tre av fire tror på stigende boligpriser. – Når tre av fire nordmenn forventer at prisene vil gå opp, så vil de gå opp, sier meglerfirmaets sjef.

Det høres tilforlatelig ut, men ikke glem tradisjonell børslogikk: Den sier at fallet kommer den dagen den siste pessimisten har blitt optimist.

Rett og slett fordi det da ikke kommer flere kjøpere inn i markedet.

Vi er enige med den aller største gruppen, som tror på litt oppgang utover våren.

Vendepunktet kommer neppe før den første rentehevelsen fra Norges Bank.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.