Er asylmottak i Afrika en dårlig idé?

Foto: Brekke, Truls (SCANPIX)

Frps forslag om asylmottak i Afrika dømmes nord og ned av alle. Men er det en dårlig idé?

21.07.09 10:16

Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen kom med sommerens brannbombe: - Vi foreslår at det opprettes norske asylmottak i Afrika for å møte den rekordhøye tilstrømningen av asylsøkere til Norge, sa Amundsen til VG.

Deretter var det bare å lene seg tilbake i motvind fra alt og alle:

«Uansvarlig» (statssekretær Laila Gustavsen, Ap)

«Urealistisk» (statsminister Jens Stoltenberg)

Forslaget er et typisk sommerutspill fra Fremskrittspartiet. Det baserer seg på en observasjon alle kan gjøre av asylstrømmen til Norge, og Frp presenterer en tilsynelatende fiks løsning på problemet. Så toppes det med noe helt urealistisk; nemlig å tvangsende alle asylsøkere til Afrika. Og så er debatten igang.

Les også kommentaren:Nyttige idioter for Frp

I likhet med partiets forslag om å snu unge sosialhjelmottakere i døra til Nav, har også forslaget om asylmottak i Afrika en kjerne av fornuft. Norges internasjonale forpliktelser om å hjelpe flyktninger betyr ikke at det er ønskelig med en strøm av asylsøkere inn til Norge. Alle er tjent med at hjelpen settes inn nærmest mulig flyktningenes hjemland, og det er også bærebjelken i FNs arbeid med flyktninger.

Foto: Kallestad Gorm (SCANPIX)

Kjernen i Frps forslag er ikke mer dramatisk enn det som er det normale - nemlig at nabolandene til en konflikt også får hoveddelen av flyktningeproblemet. Det er både vanlig og ønskelig at løsningen er midlertidig og at flyktningene vender hjem igjen så snart som mulig.

Partiet presiserer at man vil opprette asylmottak i flere land - og ikke tvangssende alle til Afrika, slik de første meldingene tydet på.

Les Frps egen versjon:Asylpolitikken ute av kontroll

I så måte er det utmerket hvis Frp vil øke bevilgningene til internasjonale organisasjoner som arbeider med flyktningespørsmål, eller stille seg i bresjen for norsk økonomisk hjelp til nabolandene til militære konflikter. Alle er tjent med at flyktningeproblemet løses lokalt og at asylsøkerne så raskt som mulig kommer tilbake til hjemlandet.

Den andre kjernen av fornuft i Frps forslag er at asylsøkere som har fått avslag må sendes tilbake til hjemlandet så raskt som mulig. Det er en skandale at køene hoper seg opp og det ansvaret må den rødgrønne regjeringen ta. Økonomiske lykkejegere bør sendes på første fly hjem. Det er faktisk partiene på Stortinget stort sett enige om. Frp foreslår å chartre fly til den jobben. Ikke så veldig dramatisk det heller.

Nye tall fra UDI viser at vi i får vil få mer enn 8.000 nye asylsøkere hit til landet. Det er ikke plasser til alle, og mot slutten av året vil vi ha registrert rundt 18.000 asylsøknader. Alt fra teltleire til asylmottak ombord båter har vært lansert, og det lukter litt av desperasjon.

I en slik situasjon kan asylmottak utenfor landets grenser være en farbar vei dersom de kan opprettes med norsk økonomisk støtte i konfliktenes naboland. Men det må gjøres frivillig og med økonomiske gulrøtter til samarbeidslandet - ikke med tvang ved å holde tilbake normal bistand, slik Frp foreslår.

Hovedmålet må være å gi flyktninger beskyttelse mot overgrep og trusler - ikke å gjøre dem til nordmenn.

Frp bør få honnør for å tenke nytt, selv om de også ofte tenker kort.

TEST DITT PARTIVALG HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.