*Nettavisen* Nyheter.

Er barne-TV for foreldrene?

Foto: Crestock (Crestock)

Nok en runde med pinlig skrik og skrål fra norske foreldre.

06.01.10 10:52

KOMMENTAR: Over 8000 personer har meldt seg inn i Facebook-gruppen «Gi oss barne-TV tilbake», og med flere nyhetsoppslag denne uken kommer det garantert flere medlemmer strømmende til.

Bakgrunnen er at NRKs nisjekanal for barn og unge, NRK Super, har stokket om på rotasjonen og sender ikke programmet «Drømmehagen» hver dag klokken 17.30.

Les mer: Foreldreopprør mot NRK

Ifølge redaksjonssjef i NRK Super, Elin Raustøl, skal programmet sendes tidligere på dagen, og det legges også ut på nettet. Så med minimale anstrengelser lar det seg gjøre for de fleste å holde toåringene oppdatert. . .

Dette er andre gang på kort tid NRK får tyn for å gjøre endinger i programmene for de yngste. Ved årsskiftet ble også det tradisjonelle barne-TV som har gått på hovedkanalen klokken 18.00 i rundt 50 år, flyttet over til NRK Super.

Dette første også til en rekke hete nettdebatter om følgene av at denne endringen som i praksis er minimal. Selv organisasjonen BarneVakten gikk ut og kommenterte flyttingen.

- Det blir færre fellesopplevelser for familien foran TV-skjermen. Barn synes det er trivelig at foreldrene ser på TV sammen med dem. Men når barne-TV flyttes og familiene har stadig flere TV-skjermer i huset, tror jeg vi kommer til å oppleve at foreldre og barn sitter foran hver sin skjerm, sa Øystein Samnøen, daglig leder for BarneVakten til Bergens Tidende i fjor høst .

Han mente videre at dette ville føre til at foreldrene kom til å prioritere andre program, og heller overlate barna til NRK Super.

Begge debattene over tyder på at det kanskje er foreldrene som har et problem med at barne-TV endres.

Selv om de sitter stille og ser på barne-TV dag ut og dag inn, så er det kanskje greit med andre impulser enn Makka Pakka og Tomlingene også. Om det blir full krig rundt i TV-stuene på grunn av dette er det kanskje et tegn på at det var på tide at noen brøt mønsteret. Så før man setter videospilleren på opptak eller logger barna på nettet for å se «barne-TV» der, så kan man tenke litt på om det kanskje ikke bare er like greit å la være.

Med et utall kanaler som sender tegnefilmer og barneprogrammer nesten døgnet rundt, så har NRK en formidabel konkurranse. De fleste foreldre opplever imidlertid at barne-TV klokken 18.00 likevel er favoritten. Så de er ganske gode i lage barne-TV i statskanalen.

Om det for noen er vanskelig å prioritere barne-TV fordi det går på et annet kanalnummer enn før, så har det kanskje mer med vilje å gjøre enn praktisk gjennomførbarhet. Kritikken mot dette blir mer en slags sutring.

For noen år tilbake, før mangfoldet på NRK var like stort, så frontet NRK en idé om å be Stortinget om økning av lisensen for å finansiere en kanal der de kunne sende barne-TV hele dagen.

Professor Roald Bahr var en av dem som var tidlig ute og advarte mot forslaget .

- Jeg synes dette er et særdeles lite gjennomtenkt tiltak. Vi vet i dag at fedme er et kjempeproblem også blant barn. Vi vet også at det er en direkte sammenheng mellom fedme målt som fettprosent og antall tv-timer hos barn, sa Bahr til nrk.no den gangen.

Kanskje man burde hørt på ham da, og kanskje man ikke burde fylle sendeflaten med nye barneprogrammer i det hele. Kanskje ikke for de voksne heller, da vil de jo bli helt forvirret.

Les også: Du er lat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.