RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er coretrening bortkastet tid?

(Trening.no)
Sist oppdatert:
- Nei, sier Truls Raastad ved Norges idrettshøgskole.

- Man skal trene kjernemuskulaturen like godt som annen muskulatur, så coretrening er selvsagt ikke bortkastet tid, mener professoren.

Denne artikkelen er levert av Trening.no.

Treningssentre og ulike idrettsgrener bruker forskjellige redskaper for å styrke kjernemuskulaturen. Noen av de mest kjente redskapene er BOSU-ball og trening i slynger.

Under Fitness Convention i Oslo, november 2011, viste Raastad blant annet til forskning gjort med knebøy på BOSU-baller vs. fast underlag. Her viste resultatene at ved sammenligning av lett vekt på BOSU vs. tung vekt på vanlig underlag, så gav knebøy med tunge vekter på fast underlagt større muskelaktivering i kjernemuskulaturen.

Den beste kjernetreningen

- Isolert for kjernemuskulaturen gir det god treningseffekt å gjøre de isolerte øvelser for kjernemuskulatur i slynger og på gulv da man kan få stor belastning på denne muskulaturen, sier Raastad.

Han mener at man ikke må glemme at det også gir god treningseffekt på kjernemuskulaturen når man utfordrer stabiliseringen i disse segmenter i ande øvelser også, spesielt hvis man da har ekstra tyngde på overkroppen.

- Det betyr at det er mulig å trene kjernemuskulaturen effektivt samtidig som du trener andre muskelgrupper og da kan treningen bli mer tidseffektiv totalt sett. Det andre aspektet ved å trene kjernemuskulatur i stående stilling er at det som regel er i slike bevegelser at kjernemuskulaturen skal jobbe sammen med annen muskulatur, som for eksempel strekkapparatet i beina. For de fleste vil dette da være mer funksjonell trening av kjernemuskulaturen.

Styrk svake ledd

En sterk kjerne, eller "core" som det kalles på engelsk kan bli definert som evnen til å overføre kraft fra føttene, gjennom beina, til midtseksjonen og deretter ut til overkroppen. En sterk kjerne er av mange definert som en av nøklene til bedre prestasjoner innen ulike idretter, samt en generelt sterkere og mer stabil kropp.

- Det er viktig å trene kjernemuskulaturen for å ha god stabilitet og kunne fiksere sentrale kroppsdeler når man er i bevegelse. Det mange misforstår er imidlertid at man må trene kjernemuskulaturen isolert for å få effekt, sier Raastad.

LES MER PÅ TRENING.NO:

Hva er slyngetrening?

Hva er BOSU?

Muskelaktivering på stbilt vs ustabilt underlag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere