RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er denne sunnere?

Foto: Paul Weaver (Side2)
Sist oppdatert:
Siste nytt er grønn kaffe som skal være sunnere. Men er den det?

(SIDE2):Når det kommer til kaffedrikking, er vi nordmenn i verdenstoppen. Ifølge «Kontoret for kaffeinformasjon», drikker vi 12 millioner kaffe om dagen, noe som tilsvarer 139 kopper i sekundet.

Siden vi er så avhengig av den koffeinholdige drikken, er det gode nyheter for mange, at det nå kommer nye og sunnere sorter kaffe på markedet.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

- Helsebringende effekter
Som kjent påstår man at vin i moderate mengder har en helsebringende effekt.

Flere studier viser også at kaffe kan ha en positiv effekt på kroppen, men Nescafé drar det hele nå litt lenger når de lanserer en grønn kaffe som skal være naturlig rik på antioksidanter.

Dyrere enn annen kaffe
Nescafé Green Blend inneholder 35 prosent grønne kaffebønner. Disse bønnene brennes ikke, og skal derfor være ekstra rike på antioksidanter, skriver Nescafé. Kaffen inneholder også 65 prosent brente arabica-bønner, og som vanlige kaffebønner inneholder også disse antioksidanter.

Selv om fremstillingsprosessen for NESCAFÉ Green Blend stort sett er lik prosessen for vanlig NESCAFÉ, så brukes det flere kaffebønner for å kunne lage denne typen kaffe, og derfor blir den dyrere, skriver Nescafé på sine nettsider.

- Dette er et nisjeprodukt, og målgruppen er kvinner. Man skal føle at når man har tatt en kopp Nescafé Green Blend, så har man fått i seg noe godt, forklarer kategorisjef i Nescafé, Angelika Rosenberg da Side2 møter henne i forbindelse med lanseringen av kaffegigantens kaffebok «Great Recipe Ideas».

Les hele saken:Ekspertens kaffetips

- Som en kopp grønn te
Hun sammenligner en kopp grønn kaffe fra Nescafé, med en kopp grønn te, og kan fortelle at de satser på denne grønne kaffetypen for å følge trenden i markedet.

- Vi ser at helse er et stort tema, og det har vært mye diskusjon rundt kaffe og helse. Nescafé Green Blend er naturlig rik på antioksidanter for den består av 35 prosent grønne bønner. Den inneholder også brente bønner for å få fram den gode smaken, opplyser Rosenberg, som legger til at de har fått god feedback på kaffen, etter å ha introdusert den på helsemesser og et utvalg treningssenter.

- Sort kaffe best
Klinikks Ernæringsfysiolog, Inge Lindseth, ved 4M-Klinikken i Oslo, er derimot litt skeptisk til påstanden om at grønne kaffebønner inneholder flere antioksidanter enn brente kaffebønner.

- Hvor mye antioksidanter man finner i grønn kaffe sammenlignet med vanlig kaffe, avhenger av hvilken undersøkelsesmetode man bruker. I studien Nescafé har brukt selv, så er det mer antioksidanter i grønne bønner. Andre undersøkelser viser at innholdet av antioksidanter faktisk øker når man brenner bønnene. Altså at det er mer antioksidanter i brente bønner, forklarer Lindseth.

Han fortsetter.

- I noen studier har man påvist at sort kaffe faktisk er best. Det eksisterer for eksempel studier som har sammenlignet grønn og sort kaffe, og som viser at mot inflammasjoner for eksempel, så er sort kaffe best.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Går for sterkt ut
Om de studiene ernæringsfysiologen referer til stemmer, så kan dette umulig være gode nyheter for Nescafé, og andre kaffeprodusenter, som satser på den grønne kaffetypen.

Å måle antioksidantnivået i kaffe er en veldig kompleks prosess. Dette fordi man gjør målingene i et laboratorium, og mange stoffer man måler tas ikke opp i kroppen.

- Det er for tidlig å si at grønn kaffe er bedre for helsen. Altfor ofte går man for sterkt ut, og det mener jeg er uriktig av Nescafé i denne sammenheng. Å gå ut med et slik budskap blir feil, for det er for tidlig å konkludere med noe, sier Lindseth.

- Man vet ikke
Eksperten har selv snakket med Nescafé, og kan opplyse om at det underlaget kaffeselskapet har gitt han er tynt. Han føler han på ingen måte har fått noe overbevisende svar. Han vil derimot ikke utelukke at grønne kaffetyper er sunnere enn vanlig kaffe, men understreker at det er altfor tidlig å gå ut å si at grønn kaffe er sunnere.

- Det man vet er at det er mye sunne ting i kaffe, så jeg vet ikke om man kan si at grønn kaffe er bedre. Men kanskje blandingen som Nescafé har er den beste, men man vet jo ikke. Men det er på dette tidspunktet flere holdepunkter for at sort kaffe er sunnere enn grønn kaffe.

Det kan nevnes at Nescafé ikke er den eneste på markedet som tilbyr grønne kaffetyper.

Les også: Nespresso koster 740 kroner kiloen

Side2 om Nescafé Green Blend:

Side2 måtte selvfølgelig teste den grønn kaffetypen, og under ser du kommentarene fra testpanelet i Side2-redaksjonen.

Kommentarer
- Grønn kaffe – bare navnet fører tankene til noe friskt, lettere, sunnere – men forventningene innfris ikke.

- Noe av det første man merker med den er lukten, og her er den snål – rett og slett ubestemmelig. Av en eller annen grunn minner det om en svak lukt av tørket tang. Smaken er også ubestemmelig. Kaffesmaken er ikke veldig tydelig, og følelsen er mer brent enn kaffefyldig.

- I sammenligning med andre pulverkaffetyper, så blir denne både tam, har lite kaffesmak og gir en litt besk ettersmak på tunga.

- Med tanke på at dette skal være like sunt som grønn te, så føres tankene automatisk over på te – men for den som ønsker te eller kaffe er ikke dette produktet. Det er verken eller.

- Lukten er svak, og utrolig tam. Det lukter nesten ingenting.

- Sammenlignet med andre pulverkaffetyper så fungerer denne svært dårlig. Den er en litt merkelig smak, som både er svak og, igjen, tam.

- Det kommer jo helt an på hva slags kaffesmak man liker, men dette var ikke «my cup of, eh, coffee»

Nescafé kommer senere med sine kommentarer til Inge Lindseths kommentarer om grønn kaffe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere