*Nettavisen* Nyheter.

Er det derfor du er singel?

Foto: Crestock (Crestock)

Er du singel eller har problemer med forhold, kan du faktisk skylde på mamma og pappa.

(SIDE2:) Og det handler ikke om at du som mann har en dominerende og beskyttende mor eller en far som ikke liker noen menn som nærmer seg sin datter.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Det handler om tilknytningsteori.

- Lei av ikke-forhold
Psykolog Egil Linge har skrevet boken «Nøkkelen til varig forhold» sammen med journalisten Dan Josefsson. Utgangspunktet var at sistnevnte var lei av at forholdene hans aldri varte og at han til slutt følte at jobben hans var alt han var.

Tilknytningsteorien er en psykologisk teori formet av barnepsykolog og psykoanalytiker John Bowlby som forklarer hvorfor personer forholder seg så ulikt til forhold i livet sitt. Hvorfor er det slik at noen alltid synes å ha lett for å finne seg en kjæreste, mens andre forblir nærmest notorisk single.

Tilknytningsteorien forklarer dessuten hvordan vi opplever og reagerer ulikt på forelskelse og hvordan vi forholder oss når forelskelsen går over i et varig forhold, eller ikke.

Ifølge psykologene som jobber etter tilknytningsteorien, så formes våre forhold av hvordan våre foreldre formet oss.

Formes fra spedbarnstadiet
Den tar utgangspunkt at alle, fra vi fødes, vil søke å knytte oss til personer. Bowlby oppdaget nemlig at barn har et biologisk behov for varig nærhet til et lite antall voksne. Uten denne nærheten kan vi ikke utvikle oss til fungerende mennesker. Mange som får barn opplever at den nyfødte nagler dem med blikket fra første stund. Dette blikket er barnets aktive måte å starte sitt første forhold på. Og hvordan foreldrene reagerer på ditt behov for nærhet og trygghet i barneårene vil forme din måte å bygge relasjoner hele livet.

Et lite barn ser sin oppgave først og fremst å skaffe seg nærhet og trygghet, og han eller hun vil tilpasse sin oppførsel etter foreldrenes. Hadde du foreldre som kanskje ikke orket at du var sint og lei deg, så har du sannsynligvis søkt andre måter å søke deres nærhet på. Om løsningen her for eksempel har vært å holde følelsene inne for ikke å bli avvist, så er dette er et handlingsmønster du tar med deg inn i voksenlivet.

- Voksen kjærlighet er barnslig, skriver Egil Linge og med det mener han at det vi lærer om å forme forhold som barn, tar vi med oss når vi som voksne skal finne en å dele tiden vår med.

Teorien deler oss inn i tre grupper;

Den trygge gruppen
Disse menneskene synes det er relativt enkelt å utvikle nærhet til andre mennesker. De er sjelden urolige for at noen skal gå fra dem og synes heller ikke nærhet er ubehagelig. Mennesker i denne gruppen synes det er topp å være avhengig av andre, og har ikke noe problem med at andre er avhengig av dem. Når de først danner forhold, er de ofte langvarige.

Den utrygge-unnvikende gruppen
Personer i denne gruppen er ofte svært sosiale. De er flinke til å lese andre mennesker og ofte opptatt av sitt ytre. De er glade i å ha et ryddig hjem og de viser ofte stort ansvar for jobben. De er ofte ikke helt komfortable med nærhet til andre mennesker og de kan oppleve det at andre vil være intime som ubehagelig. De er ofte opptatt av å verne om integriteten sin i et forhold og holder dermed en viss avstand. Disse personene er tenkere og bruker mindre følelser når de skal analysere sitt forhold. Å være alene kan ofte oppleves som en stor lettelse.

Den utrygge-ambivalente gruppen
Dete er ofte dynamiske personer med stor kreativitet som har god kontakt med følelsene sine. De kan by på seg selv, men er også ofte sjalu. Mennesker som er sammen med slike personer opplever ofte at de aldri kan gi nok nærhet til personen. De utrygge-ambivalente styres mye mer av følelser eller tanker. Personer i denne gruppen vil tidlig knytte seg til en partner. Ofte kan redselen for å bli forlatt gjøre at de kvier seg til å inngå forhold.

Egil Linge og Dan Josefsson skriver at det er få mennesker som bare passer i en kategori, det vil si at de bare er trygge eller bare er utrygge-unnvikende. Det er også så å si umulig for foreldre å være 100 prosent ufeilbarlige overfor sine barn. Forskningen viser at mellom 60 og 70 prosent av oss tilhører den trygge gruppen i tilknytningsteorien og mellom 15 og 25 prosent tilhører gruppe 2.

Det finnes en fjerde gruppe som kalles utrygg-desorganisert. Dette er personer som har traumatiske opplevelser fra barndommen, enten det er mishandling fysisk eller psykisk. Disse vil trenge noe langt mer enn en selvhjelpsbok for å komme seg ut av singeltilværelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.