Donald Trump er tidenes eldste person som er valgt til president i USA - med unntak av Ronald Reagan som var 73 år da han ble gjenvalgt.

Dersom Trump blir gjenvalgt i 2020, vil han være 74 år gammel ved innsettelsesseremonien i januar 2012.

Tidligere visepresident Joe Biden og senator Bernie Sanders er to andre kandidater som er godt oppi alderen. Sanders har allerede kunngjort at han stiller som kandidat, mens Biden vil trolig komme med kunngjøringen neste måned.

Biden vil være 79 år gammel ved innsettelsen dersom han blir valgt president, mens Sanders vil være 78 år gammel. Det innebærer at USA vil få en president som runder 80 år i løpet av første presidentperiode dersom én av dem skulle bli valgt.

Begge nyter høy oppslutning på meningsmålingene og ligger dermed godt an til å bli nominert som Demokratenes presidentkandidat.

Senator Elizabeth Warren, som også stiller som kandidat, vil være 71 år gammel ved en eventuell presidentinnsettelse i 2021.

- Er alder et problem?

Professor ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse, Knut Engedal, er ekspert på alderspsykiatri.

- Er det et problem at USAs neste president er så gammel, Engedal?

- Nei, ikke egentlig. Hvis du har normal kognitiv utvikling, har du klokskap nok. Du trenger kanskje litt mer tid til å tenke gjennom ting. Det å ta raske beslutninger er den kognitive evnen som svekkes raskest med alderen. Ting tar litt lenger tid. Men hvis du ikke er syk i hjernen, skal det gå ganske bra, sier Engedal til Nettavisen.

- Problemet er at jo eldre du blir, jo større er risikoen for å utvikle demenssykdom. Alzheimers sykdom utvikler seg veldig langsomt over flere år og kan være vanskelig å oppdage, sier Engedal.

Ronald Reagan fikk Alzheimers sykdom, og det har blitt spekulert på om han allerede hadde sykdommen mens han var USAs president på 1980-tallet.

- Risikoen for demenssykdom øker ikke dramatisk før man er 80 år gammel. Når man er 75 år gammel er risikoen mellom syv og åtte prosent. Men når du nærmer deg 80 år, øker risikoen til 20 prosent.

- Dette med alder var et tema da Urho Kekkonen var president i Finland. Da var det et tema om hvorvidt man skulle innføre kognitive tester for presidentkandidater. Da ble jeg kontaktet av finsk presse og ble bedt om å kommentere dette, sier Engedal.

Kekkonen var Finlands president i hele 26 år, og var 80 år gammel da han trakk seg tilbake i 1982.

Psykologisk hardkjør

Engedal legger imidlertid ikke skjul på at presidentembetet kan være en enorm fysisk påkjenning for en gammel kropp.

- Det kan være et psykologisk hardkjør å være president, med mye reising, lite søvn og mange møter. Den fysiske yteevnen svekkes mye mer enn den psykiske yteevnen. Hjernen er det siste som går, sier Engedal.

- Når er man gammel, Engedal?

- Før i tiden sa man at man var gammel når man var 65 år. Men det er bare tøys. Verdens helseorganisasjon (WHO) setter grensen ved 75 år - man er eldre mellom 65 og 75 år. Men vi er på vei til å skyve denne grensen opp til 80 år. Jo senere du er født i det forrige århundret, jo senere blir du gammel, sier han.

- Vi holder oss mye bedre enn før i tiden, legger han til.

- Høy alder kan slå ut flere veier

Neste år skal Demokratene nominere én presidentkandidat som skal utfordre president Trump i valget i 2020. Selv om favorittene Biden og Sanders nærmer seg 80 år med stormskritt, er det likevel mange unge kandidater som skal kjempe om nominasjonen.

Kongresskvinne Tulsi Gabbard og borgermester Pete Buttigieg er begge 37 år gamle, mens tidligere boligminister Julian Castro er 44 og senator Cory Booker er 49.

Statistikken viser at Demokratene ofte går for de yngre kandidatene. Sist gang amerikanerne valgte en demokratisk president som var eldre enn 55 år, var Harry Truman i 1948, ifølge Associated Press.

Direktør for geriatri ved MedStar Washington Hospital Center, Eric De Jonge, sier til Associated Press at alder kan spille en vesentlig rolle under presidentvalget i 2020.

- Folk vil reagerer overfor en utrolig robust og energisk 75-åring og tenke «Wow, den fyren kan virkelig håndtere dette og holder tritt med alle andre. Fint for ham». Eller det kan slå ut på en annen måte, at de kan avsløre visse symptomer ved aldring som er bekymringsverdig for velgerne, sier De Jonge til nyhetsbyrået.