*Nettavisen* Nyheter.

Er det for dyrt å bo alene?

Bolig, mat, strøm, sosiale saker og fritid. Hva bruker man penger på når man bor for seg selv? Synes du det er for dyrt for dagens unge å bo alene? Si din mening her.

20.11.03 10:53

Hva mener du om de unges økonomiske situasjon? Flere av våre brukere har allerede sagt sin mening her.

Bolig
De aller fleste leier bolig en god stund etter at man har flyttet hjemmefra. Det er oftest ganske mye dyrere å leie bolig i byer enn på landet eller i mindre tettbygde strøk. Og så varierer det ut fra hvor stor bolig du ønsker å leie.

Priseksempler
Skal du leie hybel gjennom studentsamskipnaden i Oslo (SIO) varierer leieprisene fra ca. 1900,- kr. måneden (Bjerke studenthus eller Kringsjå studentby) til mer enn 5000 kr. måneden. For å leie hybel eller leilighet gjennom studentsamskipnadene må du være registrert som student.

Skal du leie hybel eller leilighet gjennom studentsamskipnaden i Trondheim (SIT) , ligger prisene på alt fra kr. 1300,- til over kr. 4000,- i måneden.

Mer informasjon om leieforhold, se www.forbrukerportalen.no

Depositum
Før du flytter inn i en leilighet eller en hybel må du betale depositum til eieren. Skal du leie en hybel gjennom studentsamskipnaden i Oslo , koster det kr. 2500,- for hybler. For leiligheter må du betale 5000,- i depositum. Disse pengene får du igjen når du flytter, så sant du har betalt alle husleiene og ikke har gjort skader på hybelen/leiligheten mens du har bodd der.

Klikk på bildet for å forstørre.

På det private markedet er det vanlig å betale inntil tre husleier i depositum før du får nøkkelen. Dette kommer i tillegg til husleia. Alle banker har ordninger der du kan opprette en depositumskonto. Den skal stå i ditt navn (som leietaker). Skal depositumkontoen oppheves, må både du og eier av leiligheten og du som leietaker skriver under.

Mer nyttig informasjon finner du på www.forbrukerportalen.no.

Strøm
Leier du hybel er strøm ofte inkludert i leieprisen. Skal du leie leilighet må som oftest betale strøm i tillegg til leieprisen.

For å få strøm levert til deg må du betale en fast pris til det selskapet som eier strømnettet der du bor. Prisen du må betale for det, varierer fra ca. kr. 800,- til ca. kr. 1200,- avhengig av hvor du bor. I tillegg til denne faste summen, må du betale noe for hvor mye strøm du bruker. Dette varierer også fra hvor du bor, alt fra ca. 16 til 25 øre per kw time.

I tillegg må du betale for det du faktisk bruker. Det meste av vanlige husholdninger bruker går med til oppvarming. Har du en leilighet på 60 kvadratmeter, kan selve strømforbruket (utenom faste og variable priser på leie av strømnett som forklart overfor) koste mellom 5000 og 6000 i året. (Dette er beregnet ut fra mellom 10 og 12000 kw/h i året).

Fast nettleie: fra 800,- til 1200,- /året
Variabel nettleie: ca. 250,- året
Strøm: ca. 5000 året (beregnet ut fra ca. 9.000 kw/timen i året for en pris på litt over 50 øre.)
Strømprisen er som oftest høyere om vinteren enn om sommeren.

Mat og mer
Det er ikke lett å si hvor mye en bruker i mat i måneden. Det finnes mange kalkulatorer som kan være med på å beregne det, men alt avhenger at hvor due og hva du spiser. Et brød koster ca 15 kroner, en liter melk litt over ti, poteter under ti kroner kiloen, en frossenpizza under tretti, en pakke spagetti for ni-ti kroner og fiskekaker kan du få for under tjue.

Statens institutt for forbruksforskning har laget en kalkulator der du kan få en antydning på hvor mye du trenger til mat og sånt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Beregning for jente 17 år:
Utgifter til mat og drikke: 1500,-
Utgifter til klær og sko: 820,-
Utgifter til helse og hygiene: 350,- (sannsynligvis noe høyere)
Utgifter til lek og fritid: 870,- (kino, teater, cder, bøker, mobil mm.)
Utgifter til reise (kollektivt): 265,-

(Tallene er basert på 2003-priser)

Borteboerstipend
Velger du å flytte ut av hjemme og du er fortsatt under utdanning eller skole, kan du få støtte fra Lånekassen. Når du bor for deg selv kan du ha rett til:

Grunnstipend: Inntil 1 730 kroner per måned
Læremiddelstipend: Inntil 350 kroner per måned
Bostipend: 3 450 kroner per måned
Sum stipend: Inntil 5 530 kroner per måned
Lån: Inntil 1 200 kroner per måned
Sum stipend og lån: Inntil 6 730 kroner per måned

Merk at bostipendet ikke blir påvirket av inntekten og formuen til foreldrene.

For å få bostipend er det noen krav som blir stilt
Du må bo for deg selv og minst et av disse kravene må være oppfylt:
- Skolen ligger minst 40 km fra foreldrehjemmet.
- Reisetiden mellom hjem og skole er minst tre timer tur-retur.
- Det er spesielle forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme mens du går på skolen, for eksempel sykdom eller funksjonshemming

Hvor mye koster det å flytte til utlandet?
Du trenger penger til flybilletten, forsikring og utgifter til husholdning. Er du elev eller student, kan du få støtte fra lånekassen til å fortsette studiet i utlandet. Er du arbeidsledig kan du få dagpenger mens du søker jobb i utlandet.

Mer informasjon om jobb, studier og opphold i utlandet, finner du på www.eurodesk.no.

Relaterte lenker på Ung.no
Nyttig informasjon om bolig
Leie bolig?
Kjøpe bolig
Hvem kan få lån?

Synes du det er for dyrt for dagens unge å bo alene? Si din mening i diskusjonsforumet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag