Når de fleste av oss er på vei inn i REM-søvnen vår starter døgnets første OL-øvelser i Kina. Noen timer senere våkner vi til pushvarsler om det har blitt seier til Kilde og Ruud, før det for mange bærer av gårde til kontoret – med skjermer og muligheten til å se mange OL-øvelser, helt frem til 15-tiden.

Så er spørsmålet: Har man lov til å kikke på?

Kan nekte alt

– Utgangspunktet er at arbeidsgiver er i sin fulle rett til å bestemme om arbeidstakerne i arbeidstiden skal få følge med på OL eller ikke, sier Simployers arbeidsrettsjurist Hans Gjermund Gauslaa i en pressemelding.

Les også: Birk Ruud tok historisk OL-gull og hedret faren: – Helt sinnssykt

– Arbeidstaker har plikt til å utføre arbeid på jobben, og kan ikke kreve å få gjøre private ting som å følge med i sosiale medier, lese nettaviser eller følge med på OL, sier Gauslaa.

Unntaket er den daglige pausen som alle med arbeidstid mer enn 5,5 timer har krav på. Denne pausen står arbeidstaker i utgangspunktet fritt til å disponere selv.

Bør vurdere å åpne for OL-titting

Simployers HR- og ledelsesrådgiver Fam Manson er enig i at OL ikke skal gå ut over jobbprestasjonene, men mener det er fornuftig å la ansatte se litt i arbeidstiden dersom det er mulig. Hun mener det kan virke mot sin hensikt å nekte ansatte å følge med, spesielt nå når samfunnet er i ferd med å åpne opp og et sosialt fellesskap er sårt tiltrengt.

Les også: Nesten 800.000 fulgte skiskytternes gullspurt lørdag: – Drømmestart

Manson mener arbeidsgivere i år har mye å hente på å gjøre OL-tittingen til noe sosialt som skaper fellesskap, engasjement og glede på arbeidsplassen.

– Gjør isteden OL-tittingen til et velferdsgode for ansatte, noe som tiltrekker folk til kontoret, sier hun.

Manson legger samtidig til at man ikke må glemme å ta hensyn til de som faktisk foretrekker å jobbe mens OL pågår.

– Det er viktig at det ikke går ut over de som ønsker arbeidsro og som ikke er interessert i å bli forstyrret. Legg OL-tittingen til et møterom der andre ikke blir forstyrret, sier hun.

Les også: Kinesisk avis anklager USA for å betale OL-utøvere for sabotasje

Og hva med dem som se OL på hjemmekontor?

– Her vil det være vanskelig for arbeidsgiver å følge med på hva ansatte gjør i arbeidstiden. Her er det et spørsmål om tillit, sier hun.

Trøtt på jobb

Siden OL arrangeres i Kina vil en del av øvelsene gjennomføres på natten norsk tid. Arbeidstaker bestemmer selv over sin fritid, og arbeidsgiver kan ikke nekte ansatte å se på OL om natten, sier Gauslaa.

Les også: Sveinung Rotevatn krever at påbud om hjemmekontor oppheves

– De fleste arbeidstakere klarer nok helt fint å regulere hvor lenge de kan følge med på slike nattsendinger uten at det går ut over jobben dagen etter. Har imidlertid arbeidstaker ikke klart dette, og møter opp på jobb så trøtt at vedkommende ikke klarer å gjøre jobben sin på en forsvarlig måte, kan arbeidsgiver ta tak i dette, f.eks. gjennom en muntlig eller skriftlig tilrettevisning med eller uten advarsel.

I spesielle tilfeller, der arbeidstaker skal utføre arbeidsoppgaver som er risikofylt, vil arbeidsgiver også kunne nekte arbeidstaker å utføre disse dersom det vurderes som uforsvarlig å la arbeidstaker gjøre disse oppgavene.