RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er det Høyre-bølgen som kommer?

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)
Sist oppdatert:
Troen på egen fortreffelighet i Høyre blir nok større etter skolevalgene, mener valgforsker Anders Todal Jensen.

Ap vant flest stemmer og Frp flest mandater i skolevalget. Men det er Høyre som kan gå med hodet høyest hevet, mener Anders Todal Jensen.

- Troen på egen fortreffelighet i Høyre blir nok større etter dette, sier Todal Jensen til Nettavisen.

Resultatene:
Landsoversikt
Fylkesoversikt
Kommuneoversikt
Finn din skole

God indikator
Høyre gikk nemlig fram 4,6 prosentpoeng siden skolevalget i 2005 og endte på 16,3 prosent. Det kan tyde på en Høyre-bølge på mandag.

- Skolevalgene har vært en god indikator når det gjelder retningen på valgvinden, og på hvilke partier som gjør det godt i denne fasen av valgkampen. Der har de vært relativt pålitelige, sier Todal Jensen.

- Dette kommer til å fyre opp diskusjonen mellom de borgelige partiene om hvem som skal danne regjering.

Paul Chaffeys analyse: Skolevalget tyder på borgerlig valgseier

Normalisering
Når det gjelder styrkeforholdet mellom Høyre og Frp, tror Todal Jensen at skolevalgene tyder på en viss «normalisering».

- 2005 var Høyres dårligste valg gjennom historien, for Frp det beste. Så vi sammenligner med atypiske valg. På et vis kan du si at situasjonen normaliserer seg noe. Men fortsatt er det jo sånn at Frp er klart størst, sier han.

Arbeiderpartiet ble det største partiet med 23,8 prosent, men havnet bak Frp i antall mandater.

- Ap mener jo å være en vinner i den forstand at de går fram både i forhold til 2005 og 2007. Men hvis en ser på nivået som Ap ligger på, så har de vel ambisjoner om hvert fall ti prosent mer til mandag. Det de kan være fornøyd med er at de har en fremgang og håpet at det skal gi seg utslag en tilsvarende fremgang mandag, sier Todal Jensen.

Han understreker at Ap alltid ligger mye lavere ved skolevalgene enn ved det reelle valget.

Venstre stjeler SV-stemmer
SV går kraftig tilbake i forhold til 2005, og ender på 10,4 prosent (-6,2).

- Men her kommer en joker inn. Rødt får nesten fem prosent. Det kommer jo ikke til å skje på mandag. Sånn sett er det ikke sikkert at tilbakegangen fra for SV blir så stor, sier Todal Jensen, som tror Venstre stjeler mange stemmer fra SV på skolene.

- Venstre bortimot dobler seg mot 2005. Det får en jo til å gjette på at SVs miljøprofil er såpass svekket at de ikke har like stor appell til miljøengasjert ungdom, som nå flokker seg rundt Venstre. Venstre har stilt et ultimatum overfor sine potensielle regjeringspartnere. Det har ikke SV dristet seg til, forklarer valgforskeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere