*Nettavisen* Nyheter.

Er det noe galt med deg?

Foto: Sara Johannessen, Scanpix

46 prosent av single mennesker sier de ikke er blitt invitert i selskap fordi de er single.

16.08.11 10:13

(SIDE2:) «Sex og singelliv» er en megahit, men for kvinnene i den amerikanske TV-serien handler det jo også om å finne noen å tilbringe tiden sin med.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Interesseorganisasjonen SingelSammen har i sommer gjennomført en undersøkelse blant sine medlemmer, skriver Aftenposten. Hele undersøkelsen er lagt ut på Singelnett.no.

Flesteparten av deltakerne i undersøkelsen sier det beste med singellivet er at de kan prioritere sine interesser som de vil. Men det er kun seks prosent som sier at de er svært fornøyd med å være single. 75 prosent av de som svarte var kvinner, mens 25 prosent var menn, de fleste mellom 30 og 49 år.

30 prosent oppgir at de er lite tilfreds/svært lite tilfreds med å være singel.

Ifølge singelforsker og sosiolog Tone Hellesund ved Universitetet i Bergen er det ikke overraskende at folk ikke er fornøyd som single.

- Det seksuelle, romantiske forholdet gis fremdeles forrang foran alle andre relasjoner, sier Hellesund til Side2. At single ofte vegrer seg for å ta kontakt med venner fordi de er redd for å virke masete, skyldes det samme. Mennesker prioriterer tid med kjæresten fremfor venner.

3209554

- Klokka tikker
Hele 61 prosent i SingelSammens undersøkelse sier de møter fordommer fordi de ikke har noen partner.

46 prosent sier de har møtt fordommer som «hva er galt med deg?» siden de er single.

Årsakene er fordelt på disse, viser undersøkelsen:

Har du ikke fått deg en mann/dame ennå (72 %)

- Det må være ensomt for deg å være singel (62 %)

- Klokka tikker og går, du må skaffe deg en partner før det er for sent (51 %)

- Det må være noe galt med henne/ham som er singel

Litt overraskende er det at 4 av 10 oppgir at de føler sjefen har presset dem til å jobbe overtid «fordi de ikke skal hjem til noe».

- Ikke invitert
- De fleste er fornøyd og har det fint. Men på enkelte områder var nok tilbakemeldingene overraskende negative - en indikasjon på at mange føler seg utenfor, sier leder i SingelSammen, Grete Lepperød til Aftenposten.

Å føle seg utenfor kan gi seg mange utslag.

52 prosent oppgir at de ofte ikke blir invitert i selskaper fordi de ikke har en partner å ta med for eksempel. 42 prosent lar være å kontakte venner fordi de er redde for å trenge seg på. Mange reiser på ferie alene uten egentlig å ønske det. Halvparten av de spurte sier at de ikke reiste på ferie i år fordi de da måtte reise alene.

- Å være singel medfører at mange ikke har tilgang til den sosiale sfæren som parforhold har, sier Tone Hellesund. For tiden holder hun på med en større undersøkelse som strekker seg over fire land i Europa. I den fremkommer det at det også er mange andre normer som peker mot hvorfor folk foretrekker parforhold enn singeltilværelsen.

3209209

Ødsler ikke
Mange single i undersøkelsen opplyser at de har grei råd. Over 70 prosent av de spurte eier sin egen bolig, mens halvparten sier de ville funnet det umulig å tre inn på boligmarkedet nå. Halvparten kunne tenke seg at boligpolitikken var mer tilpasset single.

Rapport for enslige, gjort av Synovate for DnB Nor Bank i 2008, viste at folk i parforhold brukte mer penger på seg selv og prioriterte lukus i langt større grad enn single. Single mennesker reiser dog mer utenlands enn folk i parforhold.

I SingelSammens nye undersøkelse viser mange til at økonomien er «grei». Det er likevel verre at man ikke har noen å dele trivialitetene i hverdagen med.

Bra helse
Den fysiske helsen virker god for single. Mange single fyller noe av tiden med trening. 39 prosent av de som har svart trener 1-2 ganger i uka og 44 prosent spiser sunt i uka, men skeier ut i helgene. Omtrent samme prosentandel begrenser sitt alkoholinntak til helgene eller 1-2 ganger i uka.

Det er 840.000 aleneboende i Norge. Det er litt under en femtedel av Norges befolkning. 646 har besvart undersøkelsen av SingelSammens medlemmer.

- Jo eldre man blir, jo mer marginalt er det å være singel fordi det er mindre vanlig. Det er lett å føle seg ensom. Det er et paradoks i dagens samfunn med så mange konstellasjoner for samliv at vi ikke har klart å etablere nye former for tilhørighet og nærhet utenom det tradisjonelle parforholdet, sier Tone Hellesund til Side2.

Singelundersøkelsen 2011 er lagt ut på Singelnett.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.