*Nettavisen* Nyheter.

Er det trygt å reise til Paris?

Franske soldater holder vakt i den nordlige Paris-forstaden Saint-Denis etter en omfattende antiterroraksjon natt til onsdag. Foto: Kenzo Tribouillard (Afp)

Flere nordmenn booker om Paris-reisene sine.

18.11.15 11:46

Paris er en populær destinasjon for nordmenn i førjulstiden. Men terrorangrepet sist fredag har tilsynelatende skremt flere nordmenn fra å reise til metropolen.

- Vi merker at det har vært en liten andel som avbestilte eller booket om i helgen som var. Men vi har ikke merket noen forandring denne uken, sier presseansvarlig i Norwegian, Charlotte Holmbergh Jacobsson, til Nettavisen.

Hun opplyser at Norwegian ikke har eksakte tall antall ombookinger eller avbestillinger.

Holmbergh Jacobsson opplyser at Norwegian har i snitt én direkteflygning om dagen til Paris. Fram til 22. november tilbyr Norwegian sine kunder gratis ombooking til andre destinasjoner for Paris-reiser til og med 6. desember.

SAS: - En del ombookinger
SAS opplyser at deres flygninger til Paris går som normalt, men at flere kunder har valgt å booke om Paris-reisene sine.

- Vi har gitt de reisende anledning til fritt å booke om til andre avganger. Vi opplever at en del har benyttet seg av dette tilbudet som foreløpig er gjeldende ut denne uken, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til Nettavisen.

- Når det gjelder bestillinger på Paris rent generelt, så melder vår Revenue-avdeling at det ikke er markante endringer i volumet, sier Johansen.

Johansen legger til at franske myndigheter har innført utvidet dokumentkontroll som medfører at nordmenn må huske pass på reise til Frankrike

Klikk på bildet for å forstørre.

Bo Pellnäs er en svensk sikkerhetspolitisk ekspert. Foto: (Twitter)

- Ja, det er trygt å reise til Paris
En svensk sikkerhetspolitisk ekspert mener det er trygt å reise til Paris, til tross for terrorangrepet og alle antiterroraksjonene som pågår i Frankrike.

- Ja, det er trygt å reise til Paris. Så mye politi som bevokter Paris akkurat nå, har det vel aldri vært før. Og det er en sterk faktor. Også er det et moralsk spørsmål, sier Bo Pellnäs til Nettavisen.

- Man har nesten en moralsk plikt til å reise til Paris. Man må ikke være redd, og det finnes ikke noen stor grunn til å være redd. Jeg forstår at folk er engstelige, men sannsynligheten for å rammes nå, er utrolig liten, sier Pellnäs, som blant annet ledet FNs beredskapsstyrker på Balkan og var militærrådgiver for daværende Balkan-fredsmekler Thorvald Stoltenberg.

- Risikoen for at man befinner seg på et sted hvor det skjer noe, er som å vinne den høyeste gevinsten i Lotto, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

President Vladimir Putin lover hevn og opptrapping i Syria etter at han for første gang har bekreftet at en bombe gikk av i passasjerflyet som styrtet i Egypt for over to uker siden (NTB). Foto: Mohamed Abd El Ghany (Reuters)

- Er det trygt å fly?
224 mennesker omkom da et russisk passasjerfly fra Sharm el-Sheikh eksploderte over Sinaiørkenen i forrige måned. Russland bekreftet tirsdag at flyet, som skulle til St. Petersburg i Russland, var rammet av et terrorangrep - mest sannsynlig utført av Den islamske stat (IS).

Nettavisen spør en ekspert på flysikkerhet om det er farligere å fly nå enn før terrorangrepene mot Paris og bombingen av det russiske passasjerflyet.

- Nei. Det er det ikke. Jeg vil tro det vil komme kraftige innstramninger på sikkerheten der det trengs for å unngå at sånt skjer igjen. Men jeg tror ikke synlige innstramninger kommer på vestlige lufthavner, ettersom det allerede er et høyt sikkerhetsnivå der, sier leder for Flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval, til Nettavisen.

Egyptiske myndigheter har etter flybombingen fått kritikk for sikkerhetsnivået ved flyplassen i Sharm el-Sheikh.

- De tiltakene som blir gjort nå, er noe som høyner sikkerhetsnivået. Men uansett vil man ha elementer som vil prøve å forstyrre en så trygg transportmetode som luftfart er. Det kan man ikke garantere mot, sier Skatval, som også har studert terrororganisasjoner og -metoder på St. Andrews Universitetet.

Bombetrusler mot Air France-fly
Natt til onsdag ble to Air France-fly med kurs for Paris omdirigert etter at det var framsatt bombetrusler.

- Når det kommer inn en bombetrussel mot et fly, gjør man de prosedyrene som er nedfelt i henhold til nasjonale og internasjonale tilrådninger innen luftfarten, sier Skatval.

Amerikansk politi har onsdag formiddag utelukket at det var noe hold i bombetruslene.

Ingen offisielle reiseråd
Utenriksdepartementet har ingen offisielle reiseråd for Frankrike, men de har publisert sikkerhetsinformasjon i forbindelse med Paris-terroren på sine landsider.

Her ber de nordmenn i Paris om å «utvise forsiktighet og følge råd fra politiet, lokale myndigheter og holde seg orientert om utviklingen i situasjonen via media».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.