RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er det verdt pengene?

(Privat)
Betaler flere tusen kroner for karriereveiledning.

(SIDE2): «Hva skal jeg bli?»

Følg Side2 på Facebook – klikk her!

Trenger veiledning
Dette er et spørsmål som de fleste av oss kjenner seg igjen i. Det er ikke alltid lett å vite hva man skal studere eller hva man vil jobbe med resten av livet, og mange opplever også at de har valgt feil etter noen år i arbeidslivet.

Mette Manus har arbeidet som karriereveileder i over tjue år, og hun vet å komme med gode råd til de som er i villrede med å finne ut hva de ønsker å gjøre her i livet.

- De fleste som kommer til meg er unge mennesker i alderen atten til tjuefem år. Men jeg har også mange voksne innom, og spesielt folk mellom trettifem og førtifem år, helt opp til seksti år, forteller Mette Manus til Side2.

Karriererådgiveren forteller at de personene som kommer til henne ønsker veiledning om utdanning og videreutdanning, at de ønsker ny jobb eller rett og slett bare ønsker en endring slik at de føler de kommer seg videre i livet.

Hun forklarer at typiske spørsmål som dukker opp da folk kommer til henne er «Hva skal jeg bli?», «Hvordan kan jeg bli det?», og «Hva må jeg gjøre for å finne det ut?».

- Først og fremst må du tenke på «hvem er jeg» og hva du liker å gjøre, hva du gjør på fritiden din og hvordan du kan få brukt mest mulig av sine interesser i en retning av yrke, sier Mette Manus.

- Det er ingen tvil om at personligheten er viktig. Du bør tenke gjennom hva slags liv du ønsker deg og hvor viktig karriere er, samt hvor mye du er villig til å ofre for denne, tipser veilederen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Forskjeller?
Vi får opplyst at prisen for karriereveiledning hos Manus Motivation Group er 4500 kroner for de som ønsker veiledning om utdanning eller videreutdanning. Dette er gjerne de fra ungdomsalder og opp til 30–35 år. Da har man to møter inkludert gratis oppfølging på ubegrenset tid. De fra 35-årsalder med litt mer erfaring og utdanning må ut med 5900 kroner og de møter minimum tre ganger. Også er her det oppfølging inkludert på ubegrenset tid. Men hva er det egentlig Mette Manus gjør som får folk til å finne ut mer om seg selv, og samtidig bli mer trygg på sitt valg?

- Jeg kartlegger den enkelte grundig i første møte. Vi begynner med hvordan vedkommende var som barn, interesser, personlighet og så videre. Jeg bruker også tester for å ha et godt grunnlag for å skrive en personlig rapport til neste møte. Disse testene går blant annet på interesser, personlighet, evner og kreativitet.

Veilederen sier at hun bruker mer tid på den enkelte i forhold til det man kanskje gjør på en rådgivningstime på en skole.

- Samtidig har jeg gode verktøy og jeg er genuint engasjert i den enkelte. Jeg har også god kunnskap om utdanningsmulighetene og den jungel av tilbud som fins, forklarer hun.

- Noe av det viktigste er å finne de beste egenskapene hver enkelt har og ikke minst å motivere dem til å se sine positive sider og å få dem til å tro på seg selv. Jeg er opptatt av personens karakter og helhet. Og jeg er opptatt av at en utdanning er en døråpner til nye utdanninger, nye muligheter. Det vil finnes yrker i fremtiden som vi ennå ikke vet om, det er spennende.

Prøvd begge deler
Det er kanskje ikke alle som vil bruke flere tusen kroner på karriereveiledning og mange benytter seg av gratis rådgivning som tilbys på mange av landets utdanningsinstitusjoner. Men hva er egentlig forskjellen på en skolerådgiver og en profesjonell karriereveileder?

23 år gamle Eirin Rogn er kjent med begge alternativene. Hun er en av mange som var i tvil om hva hun egentlig ville studere og bli her i livet. Til Side2 forteller Eirin at hun har snakket med både familie og venner, samt rådgivere fra ulike skoler, men det var først etter møte hos karriereveilederen at hun ble sikker på seg selv.

- Jeg ble helt klart mer trygg og sikker på det jeg hadde lyst til etter at jeg hadde vært hos Mette Manus. Hun fikk meg til å innse at man skal prøve det man har aller mest lyst til og jeg føler det var verdt pengene, sier Eirin Rogn.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Før hun var hos Mette Manus var Eirin Rogn i samtale med en skolerådgiver og hun ser helt klart forskjell på de to møtene. 23-åringen forklarer at hos karriereveilederen ble hun bevisst på hva hun ønsker å gjøre, mens en skolerådgiver hjelper deg mer med å finne ut hvordan du kan nå dette målet.

- Mette Manus sa at man skal prøve det man har lyst til, og ikke bare du nesten har lyst til. Hun fortalte om mange som kom til henne flere år etterpå og sa de hadde angret på at de ikke hadde forsøkt førstevalget sitt fordi de ikke trodde de ville klare det.

For Eirin Rogn betyr dette at hun vil studere psykologi og veien til å bli psykolog starter til høsten.

- Det betyr jo at det blir mange år på skolebenken fremover. Først må jeg ta opp fag for å forbedre karakterer slik at jeg kommer inn på profesjonsstudiet. Det kommer til å bli hardt og intensivt, men jeg gleder meg til å begynne nå som jeg er mer sikker på mitt valg, sier 23-åringen.

- Det er kanskje et tips og gjøre omvendt av det jeg gjorde, gå først til en karriereveileder og deretter til en skolerådgiver. Da blir du først mer sikker på hva du ønsker å gjøre og så kan du få hjelp til å finne ut hvordan du kan få til dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere