Er det vits å kjøpe dyrt web-kamera?

Foto: (Teknofil.no)

Vi har testet de nye HD-kameraene til Microsoft og Logitech.

21.06.10 14:28

[Teknofil.no]: Bredbånd har blitt raskere og mer utbredt, og har gjort webkameraer stadig mer nyttige. I begynnelsen ble de omtrent kun brukt med dedikert programvare for videokonferanser; i dag kan de brukes med populær chatte/lynmeldingsprogramvare som Skype, Live Messenger og Yahoo! Messenger, i tillegg til mer obskure nettjenester som for eksempel Chatroulette.

Webkameraer kan også brukes til å lage amatørfilm på gutterommet, få et innblikk i ny teknologi som augmented reality eller logge på datamaskinen med ansiktet. Populæriteten ser du når du kjøper en bærbar i dag - det er så å si umulig å finne en modell som ikke har innebygd webkamera.

Krav til høyere kvalitet
En ting som nå får mer fokus er bedre kvalitet og høyere oppløsning, en naturlig utvikling med tanke på at vi får stadig raskere linjer og at filmportaler som YouTube har lagt til støtte for HD-video.

I tillegg kommer nå chattetjenester som tar i bruk HD - Logitech har allerede lansert sin egen Vid HD, og den nye Live Messenger skal støtte videosamtaler i HD når den slippes sent i sommer.

Kandidatene
Vi har testet de to HD-webkameraene Microsoft LifeCam HD-5000 og Logitech Webcam Pro 9000, som tilhører helt forskjellige prisklasser. Førstnevnte ligger på omtrent 300 kr, mens vi for et Pro 9000 må gi langt mer - det var over tre ganger så dyrt når vi sjekket i en tilfeldig nettbutikk.

I denne testen har vi sett hva du faktisk får for pengene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det dyrere kameraet Logitech Webcam Pro 9000 gir oss et relativt skarpt og dynamisk bilde i HD-oppløsningen 720p, altså 1280 x 720 piksler. I tillegg til HD-formatene takler webkameraet også bilder og film i standardformatet 4:3 helt opp til 1600 x 1200 piksler. Det har god autofokus og kan følge ansiktet ditt automatisk. Mikrofonen på Pro 9000 filtrerer effektivt bort unødvendig bakgrunnsstøy, men gir til gjengjeld en litt diffus lyd. Effekter og avatarer gjør bruken ekstra morsom for ungene.

Se bilder tatt med Pro 9000
Her kjøper du Logitech Webcam Pro 9000 billigst

Klikk på bildet for å forstørre.

Billigmodellen Microsoft LifeCam HD-5000 er et rent widescreen-webkamera, med unntak av 4:3-formatet QVGA (320 x 240 piklsler). Det har en litt ivirig autofokus som av og til tar seg en ekstra runde, men lyden fra mikrofonen er god, spesielt i rolige omgivelser. Bildemessig ser vi at det finnes bedre alternativer enn LifeCam HD-5000 der ute, men det finnes også langt verre. Også med dette webakameraet får vi artige tilleggseffekter som faktisk til en viss grad fungerer bra.

Se bilder tatt med HD-5000
Her kjøper du Microsoft Lifecam HD-5000 billigst

Konklusjon
Webcam Pro 9000 er helt klart det bedre alternativet, om du er kresen og tar deg råd. Likevel kan vi egentlig ikke anbefale et kjøp akkurat nå. Logitech har den nye toppmodellen, webkameraet C910 på vei, som ikke vil ikke koste mer enn Pro 9000 gjør i dag. Og skal du bruke såpass mye penger på et webkamera vil det være litt dumt å ikke gå for siste generasjon.

Men om du ikke trenger (eller ønsker) sylskarp fokus, og ikke har lyst til å betale mer enn noen hundrelapper for et webkamera - da er Microsoft LifeCam HD-5000 en fin inngangsbillett til HD-samtaler. Webkameraet kommer også som en egen modell spesielt for bærbare: kalt LifeCam HD-6000.

Vil du vite mer?
Les hele testen av webkameraene på Teknofil.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.