Er dette alt dere kan by på, Nokia?

Foto: Espen Swang (Mobilen.no)

Nokia X6 er skremmende lik sin halvannet år gamle forgjenger. Les testen her.

Som Nokias flaggskip i musikksegmentet hadde vi nok ventet oss litt mer av Nokia X6 enn det vi faktisk får. Det er ikke betjeningsknapper for musikk på telefonen, og vi kan ikke overføre musikk fra telefonen til en radio, slik vi kan på en del andre musikkmodeller fra selskapet. Løsningen ”Comes with Music” er ennå ikke tilgjengelig i Norge, og to år etter at vi ble lovet at den var rett rundt hjørnet begynner vi å miste troen på at den noen gang vil komme.

For X6 er en mobiltelefon som i utgangspunktet skulle inneholde all den musikk du kunne tenke deg. Originalen, som kommer med gratis musikk, har 32 GB minne. Versjonen som selges her i landet har ”bare” halvparten. Med i pakken følger en verdikode som gir deg anledning til å plukke 25 låter fra Nokia Music Store. Ellers må du altså kjøpe hver enkelt låt du vil høre på, eller du kan laste ned en begrenset mengde gratis musikk fra artister knapt noen har hørt om.

Les også: Sony Ericsson X10 - flaggskipet.
Les også: Vi har testet markedets beste mobil.

Design
X6 skiller seg fra andre Nokia-modeller ved at den har fått kapasitiv skjerm, og en ny design. Utseendet er greit nok, men X6 er ikke en mobiltelefon folk snur seg etter på gaten. Skjermen er heller ikke så skarp og klar som vi er blitt vant til på nyere touch-modeller.

Skjermoppløsningen er på 360x640 punkter med en fargedybde på 16 millioner nyanser. Skjermen måler 3,2 tommer, og touchfølsomheten er bra. Men skjermen virker altså litt blass.

X6 er en relativt stor mobiltelefon. Tykk og tung er den også, men ikke mer enn at vi kan akseptere det. Hjørnene er skarpe, og telefonen kan noen ganger være litt ubehagelig å ha i lomma. Noen port for minnekort finnes ikke. Telefonen har 16 GB internminne, og det må du klare deg med.

Grensesnitt
Brukergrensesnittet er slik vi kjenner det fra andre Nokia-modeller med S60 og trykkfølsom skjerm. Men her er ingen navigasjonstast, og som på andre modeller med S60 blir det en del dobbeltapping for å åpne funksjoner. Ikonene er velkjente, og telefonens visuelle tema kan i beste fall kalles mislykket. Designeren har gjort sitt beste for å påføre oss et epileptisk anfall, men heldigvis kan temaet byttes ut.

Vi må medgi at vi ser frem til at Nokia skal komme seg videre til neste generasjon av Symbian. X6 baserer seg for det meste på at vi trykker på spesielle punkter, og bare i liten grad på sveip og strøk. Brukergrensesnittet er litt tungvint, men ikke verre enn at vi kan venne oss til det. Det som ikke er like lett å venne seg til, er at telefonen er treg. Det går langsomt å bytte mellom applikasjoner, og når vi blar eller zoomer i bilder, så er dukker det stadig opp en hvit sirkel som surrer og går for å vise at telefonen må jobbe med saken.

Musikk
Som musikkmobil er det lite å utsette på X6. 16 GB er mye minne, og batterikapasiteten gjør at vi kan spille og spille i timesvis uten å være redd for at batteriet skal knele. Er batteriet fulladet skal vi i teorien kunne spille musikk i 35 timer. Hvor lenge batteriet varer er selvsagt også avhengig av hvor høyt vi spiller, hvor ofte vi tenner skjermen for å bytte musikk, og hvilke andre funksjoner vi bruker på telefonen.

Hodesettet som følger med er brukbart. Det er musikk-kontroller på ledningen, og disse erstatter langt på vei det faktum at telefonen ikke har noen dedikerte musikk-taster. Når vi spiller musikk dukker det opp kontroller på skjermen så vi kan pause, spole eller hoppe mellom kutt uten å måtte grave oss ned til musikkmenyene.

Men vi kan ikke bruke dette settet sammen med egne hodetelefoner. Da må vi koble oss direkte til mobilen, og mister både mikrofonen og musikk-kontrollene på kabelen. Vi gir ikke trekk for dette i poengberegningen, men vi synes det er greit å nevne. Kabelen er for øvrig flat, og vi kan bøye og gni på den uten at det støyer i ørepluggene. Den flate kabelen motvirker også til en viss grad at ørepluggene vaser seg når vi har det i lommen.

Musikkmenyene er gode, og vi kan enkelt sette opp spillelister, sortere musikk eller endre lydbilde (Equalizer). Lydbildene er imidlertid begrenset til forhåndsdefinerte innstillinger for klassisk, jazz, pop, rock og bassforsterking. Men vi savner en enkel måte å åpne musikkmenyene på. X6 har egen kameraknapp, men ikke noen egen musikk-knapp.

Foto: Espen Swang

Lydkvaliteten i X6 er god, selv om vi synes de medfølgende ørepluggene må presses vel langt inn i øret for at bassen skal komme skikkelig frem.

Kamera
Kameraet i X6 er bra. Oppløsningen er på fem megapiksler, og telefonen har to diodelamper som gir lys under vanskelige lysforhold. Alle innstillinger gjøres fra menyer på skjermen, og du trenger ikke være noen dreven fotograf for å finne ut av de manuelle innstillingene.

Her kan du se bilder tatt med Nokia X6.

Her kan vi også filme i brukbar kvalitet. Høyeste oppløsning er VGA med 30 bilder per sekund. Nokia kaller det TV-kvalitet, men det er en betegnelse de selv må stå inne for. Noe kamera for TV-produksjoner er dette ikke, selv om vi faktisk har videoredigering på mobilen (svært enkel), og det er mulig å vise klippene på TV via en vanlig AV-kabel (følger ikke med).

Deling av bilder og musikk er også gjort enkelt. Ikke bare kan vi bruke Nokias egne tjenester i Ovi, men vi kan også laste opp direkte til Flickr og Vox. Telefonen har også Facebook-applikasjon, og flere tjenester kan legges til.

Konklusjon
Alt i alt kommer Nokia X6 ut av vår test som en mobiltelefon som ikke helt når opp til konkurrentene med berøringsskjerm.

Faktisk er det forbausende liten grunn til å bytte ut den gamle Nokia 5800 Xpress Music med Nokia X6. Skjermstørelsen er den samme, og prosessoren er også identisk. Nykommeren har litt bedre kamera og mer minne, men støtter ikke minnekort. Den har kapasitiv skjerm, men støtter heller ikke multitouch.

Vi skal ikke underslå at X6 ser bedre ut enn sin eldre bror 5800 Xpress Music, men den er omtrent like stor og veier faktisk en god del mer. Batterikapasiteten er nesten identisk, og brukergrensesnitt og operativsystem er uendret. Når Nokia X6 koster godt over 3000 kroner uten abonnement, så tror vi den skal få det tøft i det norske markedet.

Her kan du lese tester av alle de siste mobiltelefonene og tilbehøret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag