RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Colourbox)

Er dette feil?

Kan babyer sitte feil i bæreselen eller få for mange inntrykk ved å sitte fremover?

(SIDE2): - Nei, mener fysioterapeut og kiropraktor Thorleif Henning Monsen ved dinhelse på Røa i Oslo.

- Det er selvfølgelig mulig å anvende produktene på en feil måte, men stort sett er disse produktene idiotsikre. Det finnes selvfølgelig individuelle tilfeller der det finnes underliggende patologi eller annen årsak som krever spesiell tilrettelegging, men har du et normalt friskt barn kan du fint benytte deg av en bæresele.

Han kan fortelle at det å bære barnet i en bæresele er den mest dynamiske formen for bæring.

Det skal sies at vi er på en pressekonferanse i regi av BabyBjørn og at den innleide eksperten er her for å avlive myter om at bæreselen for eksempel har skadelig innvirkning på babyens hofter, genitalier eller rygg.

- Bare tull!
Det har nemlig versert noen «rykter» om at det bare er bæresjal som er godt nok og at bæreselen ikke er tilpasset den nyfødte.

- Det er bare tull. Bæreselen er en nyskapning av et produkt som er blitt brukt siden tidenes morgen. Det er ingen vesentlig biomekanisk forskjell mellom de ulike bæreproduktene. En babybjørn, ergobaby eller hvilket som helst annet bæreprodukt er en videreutvikling av bæresjalet som har blitt anvendt i årtusener. Det er ikke feil å velge noen av disse produktene, uansett om man går for et bæresjal eller den mer moderne bæreselen. Jeg foreslår at man prøver de forskjellige produktene på når man skal kjøpe de, og velger en man føler passer best for både barnet og seg selv. Fordelene med å bruke en bæresele er at man får en standarisert bæremåte slik at man ikke er avhengig av at den som anvender produktet må ha god trening i å feste barnet på riktig måte, slik som ved bæresjal.

Det er allikevel viktig at bæreselen har riktig støtte.

- Dersom man ser bort fra barnets helse og tenker mer på ergonomien til mor og far som skal bære, så er en bæresele med et magebelte og justerbare skulderstropper mye bedre for ryggen til den som bærer enn andre lignende produkter.

- Noen er redde for at barna får hoftene ut av ledd eller hoftedyplasi når de sitter fremover i selen, men dette stemmer på ingen måte. Det er nemlig motsatt posisjon som heller kan være skadelig. Foreldre bør heller være mer forsiktige med bruk av bilsete over lang tid. Et bilsete er kun ment for å frakte barnet i bil og blir ofte brukt alt for mye som et oppholdssted for barnet mens foreldre er ute og gjør ærend. Skal man ut på en 5 timers kjøretur er det ikke noe bedre sted for et barn å være, men skal man ut og handle I flere timer og har muligheten til å frakte barnet I en bæresele mens man gjør det man skal, er dette mye bedre for barnet.

Hvilken vei?
Monsen forteller også at det å sitte fremover i en bæresele kan være helt ok for en baby.

- Noen er opptatt av at barnet kan få for mange inntrykk, men mitt inntrykk er at barnet vil følge med og blir inntrykkene for voldsomme, sier barnet i fra.

Mange foreldre er engstelige for om babyen sitter riktig i bæreselen, om de løfter babyen på rett måte og vi vil jo selvsagt at babyen skal få en så god utvikling som mulig.

- Så lenge du følger instruksene som følger med når du kjøper produktene skal det godt gjøres å gjøre noe galt.

- De fleste er nok litt for forsiktige med babyen sin. De tåler å bli tatt i og ved for eksempel kolikkplager og lignende kan det være fint å bevege på bekkenet og magen I en roterende bevegelse for å stimulere fordøyelsen. Mange mødre kommer hit med barn som har kolikk, låsninger, stivhet i ryggen, luftplager eller andre plager, og når jeg viser disse bevegelsene på barnet setter de som oftest fordøyelsen i gang.

- Hva er de vanligste plagene hos «ferske babyer» som en fysioterapeut/kiropraktor kan hjelpe med?

- Når jeg får spedbarn på kontoret, er det som oftest kolikkplager. Jeg ser nok flere barn enn de fleste terapeuter i og med at jeg har en spesialisering innenfor barn og gravide, og det er nok lurt når man skal oppsøke en terapeut for eventuelle plager man observerer hos sin baby, å gå til en med spesialrettet utdannelse innenfor det feltet man oppsøker. Har man hjerteproblemer, går man jo til en hjertespesialist.

- Mange snakker om låsninger, som kan gi utslag i problemer med fordøyelse, luftplager også videre - hva kan gjøres?

- I første omgang må man identifisere hvor den eventuelle låsningen sitter, og om det er det som er problemet. Mange har en formening om hvordan en kiropraktor jobber, og tenker at det er samme behandlingsmetode for barn og voksne, men det er det absolutt ikke. Barn har ikke ben på samme måte som voksne har, de består stort sett av brusk, og dermed blir behandlingsmåten annerledes og oppfattes stort sett ikke voldsom av foreldrene.

Tar sykehusene «for lett på» en fødsel og at tiden i magen er en belastning for barnet?

- Oppgaven til sykehusene er å sørge for at mor og barn får en trygg fødsel og at den umiddelbare tiden etter forløper på en forsvarlig måte. I tillegg er det offentlige helsekontroller som følger mor og barn I flere år. Hensikten med disse er å fange opp og forebygge sykdom eller skjevutvikling. Man kan si at oppgaven til sykehusene er å redde livet til barnet og mor om det trengs. Småplager blir ikke så viktige tatt I betraktning de andre tingene de har å hanskes med. Et eksempel er ffor eksempel at man fra sykehusene har tall på kragebensbrudd med en frekvens på mellom 0,5-1,6 prosent, mens nyere forskning viser at de reelle tallene er nærmere 10 prosent. Det kan høres skummelt ut at cirka 90 prosent av barn som blir født med brukne krageben ikke blir oppdaget av sykehusene, men det har i realiteten ingenting å si for barnets helse I lengden, da dette gror på egenhånd og sjelden er assosiert med noen komplikasjoner. I min praksis behandler jeg dette med en enkel ortopedisk tapingteknikk, som fører til at barnet blir symptomfritt med èn gang, og det blir lettere for foreldrene å håndtere barnet. Det halverer også tiden det tar for bruddet å gro, men det har ingen vesentlig forskjell annet enn at barnet og foreldrene har det litt bedre I en kort periode da dette hadde grodd på egenhånd på mellom 10-12 dager.

- Hva kan lett gjøres for å hindre senere plager for barnet?

- Om man merker at det er noe galt med barnet sitt, er det viktig at man oppsøker noen som kan behandle dette. Har barnet ditt feber, så går man til lege. Har barnet ditt problemer med utvikling eller for eksempel har en favorittside når det ammer, har skjevheter eller problemer med andre bevegelser, vil jeg mene at det vil være naturlig å gå til en kiropraktor eller fysioterapeut med spesialkompetanse innenfor barn. Dette svaret kan jo kanskje være farget av at jeg er både kiropraktor og fysioterapeut med spesialisering innefor barn, men det er ikke feil å oppsøke andre typer terapeuter som benytter seg av andre behandlingsformer, for det viktigste er jo at barnet har det bra og får hjelp med eventuelle plager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere