*Nettavisen* Nyheter.

Er dette framtidens bok?

Foto: Morten Ø. Karlsen (Nettavisen)

Vi har testet leserbrettet fra Amazon. Her er vår dom.

29.10.09 09:49

(Side2:) Den digitale revolusjonen har vasket inn over strendene våre som om det skulle være vårløsning i alle verdens elver samtidig. Musikk konsumeres digitalt og bærbart, nyheter leses på nett og vi kommuniserer med både skatteetat og fastleger digitalt.

En av bransjene som var mest redde for Internett den gang det dukket opp var likevel forlagsbransjen som trykket opp bøker for å selge dette i bokhandel på gaten. Var bøkenes tid forbi? (Forsåvidt hadde de notorisk redde forlagsmenneskene nøyaktig samme reaksjon den gang TV kom, radioen kom eller kinoen kom). Boken har overlevd det meste. Ikke minst fordi den har en iboende fordel: Bærbarheten.

Det var derfor med stor interesse og nysgjerrighet, og en dose skepsis (undertegnende har selv jobbet i forlagsbransjen og har blitt trykksvertet noe av holdningene) at Amazon Kindle ble pakket opp, kun to virkedager etter at den var bestilt fra USA. Prisen ble for øvrig rundt 2 000kr inklusive portoen.

Førsteinntrykket - hvor scroller man?
Er man storbruker av enkelte dingser blir man litt skadet i sitt forhold til nye, og den første reaksjonen min var enkel - hvor scroller man? En side kom opp, og jeg klarte ikke helt å se hvordan jeg kunne scrolle nedover.

Så slo det meg. Hva gjør man i bøker?

Man blar.

Aha. Det er altså derfor man har de store knappene som er plassert akkurat riktig med «next page» og «previous page.»

Etter litt fikling fikk vi også til å stille inn fontstørrelsen for å lese manualen som fulgte med (Kindle kommer med en manual og en dictionary ved kjøp.)

Hvor er bokhandelen?
Så var det selvfølgelig rett i Amazons bokhandel. Jeg gruet meg en god del til å sette opp nettet siden det alltid er slitsomt, men klikket likevel meg inn fra menyen til butikken. Plutselig var jeg inne i den. Hva er dette? Har man lastet ned enkelte deler av butikken på forhånd?

Nei, nettkoblingen er nemlig satt opp fra før av. Du kommer rett og slett rett på nett for å handle og få tilsendt dine bøker.

Etter litt rask leting blant de rundt 300 000 bøkene som var tilgjengelig (på engelsk) havnet jeg på et innkjøp av en historiebok om de første tyve årene av USAs historie (se senere), samt et prøveabonnement på New York Times for 14 dager.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Ø. Karlsen

Avisen først
La meg begynne med avisen. Relativt raskt etter at prøveabonnementet var startet så dukket avisen opp på min forside, og jeg kunne bruke den helt greie muspekeren som finnes på høyre side av lesebrettet for å komme meg inn for å lese.

New York Times tilbyr enkle svart/hvitt-bilder på enkelte saker, men mest av alt mye tekst. Tekst det var sjokkerende enkelt å lese på skjermen. Selv om navigasjonen mellom artikler var noe mer krøkkete ettersom man begynte på første artikkel og bladde seg framover, eller valgte seksjonsliste for å bla i kun en artikkeltype, så fungerte lesingen utmerket.

Derfor hoppet vi rett over på boken vi hadde kjøpt, og ble enda mer imponert. Etter lesing både til og fra jobb, i dårlig lys (ikke for dårlig) og med både relativt trøtte øyne og våkne øyne så kan vi egentlig kun si at dette er meget lesbart.

Sammenlignet med en mobil og en pc-skjerm er det rett og slett bedre, i mangel på en annen beskrivelse. Det er mer som å lese en gammeldags bok trykket på papir enn det vi tidligere har opplevd både på pc-skjerm og mobil.

Batteri og andre funksjoner
Batteriet på lesebrettet fungerer godt, og det er enkelt å lade ved å koble den til maskinen. Nettopp det å koble den til maskinen gjør at du også enkelt kan frakte dokumenter til og fra jobb, laste ned gratis bøker fra Project Gutenberg (ja, lovlig), legge til musikk (jepp, den spiller musikk også) eller slette ting du ikke vil ha på din Kindle lenger. For nettopp det siste er lesebrettets problem. Det er ikke alt for lett å navigere mellom mange bøker hvis du har lastet inn alt for mye. Alt er søkbart (noe som er glitrende for faktabøker), og du finner alt ved å lete - men det er enklere å faktisk rydde i «bokhyllen» ved å gå gjennom maskinen.

Framtidens skolebok?
Prisene på bøker i Amazons Kindlebutikk er ikke skremmende. Romaner koster fra 2 dollar (NB! Dette er ofte bøker fra Project Gutenberg som du kan laste ned gratis ellers, og overføre til din Kindle) til opp mot 17-20 dollar for helt nye bøker. Det finnes en del nyheter, men ikke alt er tilgjengelig, men det er 95 000 romaner å velge mellom.

Utvalget blant faktabøker er bedre, med rundt 190 000 bøker innenfor det man kaller «nonfiction» i USA. Her kan man gjøre noen virkelige kupp. Boken vi kjøpte - Gordon S. Woods «Empire of the Liberty» kostet 12 dollar som Kindlepris. Printprisen i USA var på 35 dollar. I Norge er prisen 193kr hos Tanum for en trykket utgave.

Akkurat på faktabøker passer Kindle utmerket. Man kan søke i teksten, legge til egne notater og få forklaringer enkelt. Det har aldri vært raskere å faktisk slå opp i fotnotene (klikkbart). Skulle jeg virkelig si et område hvor dette kan bli en stor suksess så er det på høyskoler og universiteter. Istedenfor å måtte drasse med seg en stor mengde bøker, eller for den sakens skyld - lete rundt etter pensum så kan man enkelt laste ned bøkene på et leserbrett, og alltid ha det tilgjengelig. At du i tillegg kan legge til dine egne notater er også en genial funksjon, spesielt hvis du leser ting du skal repetere eller mener er viktig. Søkbarheten gjør også at du kan finne alle referanser enkelt og svært så raskt.

Skal man repetere stoffet kan man også enkelt bruke funksjonen «text to speech,» som ikke er helt perfekt - men mer enn god nok til faktisk å få med seg hva som blir lest.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingenting på norsk
Det finnes ingenting på norsk i Amazons bokhandel, så hvis det er tingen får man enten vente på det norske leserbrettet eller håpe at forlagene i Norge ser at det er lus i gangen og tilpasser sine produkter til en ny verden. Hvis ikke det er viktig for deg når det gjelder bøker, og du synes 2000kr er en grei pris (du slipper bokhyllen) så kan Amazon Kindle anbefales.

For leserbrettet har nok kommet for å bli. Om det tar over for skjønnlitterær lesing skal jeg ikke vedde hele lønna på, men at den bør ta over for pensumbøker og mye faktalesing er jeg sikker på. Kanskje aller spesielt for deg som studerer utenlands eller på studier med mange engelskspråklige bøker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.