*Nettavisen* Nyheter.

Er dette Putins hemmelige soldater i Ukraina?

Ukrainske myndigheter skal visstnok ha identifisert den skjeggete mannen som Igor Ivanovich Strelkov fra den russiske etterretningstjenesten. Foto: Ukrainian Government

Dette kan være russiske spesialstyrker i Ukraina, sier dansk forsvarsekspert.

22.04.14 14:52

Ukrainas regjering har offentliggjort en rekke bilder som angivelig beviser at russiske spesialstyrker er aktive øst i Ukraina, skriver den danske avisen Ekstra Bladet.

Dette er anklager som president Vladimir Putin tidligere har benektet.

Alle som er avbildet er ikledd russiske uniformer og kamuflasjeutstyr. Kjennetegnene for de pro-russiske separatistene som de siste ukene har tatt kontroll over flere regjeringsbygninger i Øst-Ukraina

Det offisielle Ukraina hevder at mennene som er avbildet er russiske soldater eller etterretningsfolk.

Nato-general Philip Breedlove, alliansens øverste sjef i Europa, skriver på sin blogg, at våpnene sannsynligvis stammer fra den russiske hær.

Den danske avisen skriver at det er uklart hvordan den ukrainske regjeringen har fått tak i bildene. Men USA mener at de er ekte, skriver avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Disse bildene viser angivelig russiske elitesoldater som deltar i urolighetene på flere steder øst i Ukraina den siste tiden. Foto: Ukrainian Government


Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet i Danmark, med spisskompetanse på Ukraina og Russland, sier til Ekstra Bladet at han vil være veldig overrasket dersom Russland ikke har spesialstyrker inne i de østlige delene av Ukraina.

Men han mener at det offentliggjorte bildematerialet ikke er omfattende nok til å bevise en eventuelt påstand om at det befinner seg russiske spesialstyrker øst i Ukraina.

- Jeg mener at disse bildene ikke gir et entydig bevis. Men sammen med tidligere opplysninger og indisier i form av blant annet radiokommunikasjon, gir bildene den hittil klareste indikasjonen på at det er russiske spesialenheter i Ukraina, sier lektor Claus Mathiesen til Ekstra Bladet.

Se videoinnslag fra CNN

HTML EMBED


Følg utviklingen i Ukraina her:

HTML EMBED


Annonsebilag