*Nettavisen* Nyheter.

Er dette «tidenes idiotstreik»?

En person omkom etter en trafikkulykke på Romerike. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

YS får så hatten passer fra arbeidsgiversiden i den pågående sykehusstreiken.

06.07.10 10:26

De streikende YS-medlemmene i sykehussektoren krever lik lønn for likt arbeid. Arbeidsgiverne kaller dem uansvarlige og hevder YS med overlegg rammer funksjoner som berører liv og helse. Kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter blåste mandag kveld ut på TV 2 Nyhetene med å kalle det «tidenes idiotstreik».

- Totalt uansvarlig
- Hele denne streiken er totalt uansvarlig. Her har vi inngått en avtale med 90 prosent av de ansatte på sykehusene og så kommer YS som representerer i underkant av 10 prosent og går til streik. Det er totalt uansvarlig, og det vi kan kalle tidenes idiotstreik, uttalte Larsen da han ble intervjuet på TV 2 om streiken.

Hevder menn prioriteres
På spørsmål om ikke også denne gruppen har rett til å bruke streikevåpenet, svarte Larsen med å peke på at lønnsoppgjøret denne gangen har handlet om likelønn for å løfte opp kvinnedominerte grupper, mens han mener YS her vil løfte fram en mannsdominert gruppe i sykehusene, nemlig ambulansesjåførene.

- Det er ikke bare politisk umusikalsk. Det er tonedøvt, sier Larsen.

Stiller seg bak utspillet
Utspillet får støtte fra viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter. Til Nettavisen sier hun at YS streiker for at mannlige ambulansesjåfører skal få mer enn kvinnelige hjelpepleiere.

- De må gjerne bruke streikevåpenet, men når man gjør det, pleier man å skjerme noen funksjoner, slik som øyeblikkelig hjelp, barn og kreft. Her virker det som om YS har gått rett på disse gruppene. Resultatet er at vi må sende veldig mange dispensasjonssøknader, sier Bratten til Nettavisen.

Hun hevder at pasienter nå blant annet ikke får sine prøvesvar om kreft som en følge av streiken.

337 i streik
Totalt er nå 337 ansatte i YS-forbundene YS Delta, YS Parat og Bibliotekarforbundet i streik. Det er ambulansepersonell, helsesekretærer, kjøkkenpersonell, portører og en bibliotekar som har lagt ned arbeidet.

- Det vi tar mest ut, er ambulansepersonell. Vi kjører de aller kritiske oppdagene, men reduserer transportoppdragene som når folk skal hjem etter et sykehusopphold, sier leder for YS Spekter, Ingerid Bjercke, til Nettavisen.

- Det er viktig å få fram at de som er i streik, ikke har ferie. De stiller opp når de får beskjed om det på de oppdagene det blir gitt dispensasjon til, sier hun videre.

De fleste som er tatt ut i streik jobber i Oslo.

Bjercke sier det ikke har vært noen kontakt mellom partene siden streiken startet forrige tirsdag.

- Foreløpig har vi ikke hatt noen kontakt, sier hun.

Krever mer til spesialutdannede
- Hvorfor streiker dere?

- Utgangspunktet for denne streiken er at alle disse har en spesialutdanning, men så er lønnsnivået lavere enn for tilsvarende grupper i kommunene. Vi mener at man i det offentlige skal ha lik lønn for likt arbeid, sier Bjercke.

- I tillegg mener vi at de må få uttelling for utdanning. Disse er autorisert i sine jobber alle sammen, og får lite uttelling for det, sier YS-lederen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.