RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Thinkstock/Produsentene)

Er dette ungdomskilden?

Sist oppdatert:
- Penetrerer dypere i huden, sier ekspertene.

(SIDE2): De er dyre og de er eksklusive, men fungerer de?

Det er ansiktsserumet vi snakker om.

Mindre molekyler
Den siste tiden har det ene kosmetikkmerket etter det andre lansert sine egne versjoner av den påståtte ungdomskilden. For det hevdes nemlig at et serum skal være det ultimate innen aldringsbekjempelse, men det eksisterer motstridende bevis på hvor effektive de dyre dråpene er.

Det hevdes at et serumet, på grunn av dets tynne konsistens, trenger dypere ned i hudlagene. Molekylene i en vanlig hudkrem er større enn i et serum, og har derfor ikke mulighet til å virke like godt i dybden som det et serum har.

Mange hevder i midlertidig at de får verre hud av å bruke et serum, og det er vanskelig å vite hva man skal tro på og ikke når det kommer til de mange rådene som florerer der ute.

- Det fungerer
Cosmo Beauty-gründer, Marita Niska, har jobbet i skjønnhetsbransjen i 15 år og har både egen salong og eget sminkemerke. Derfor spurte vi henne om hun mener det har noe for seg å påføre et serum under dagkremen.

- Ja, absolutt. Det finnes ulike typer serum, og hvilken man bør velge avhenger av hva man skal behandle. Har man for eksempel en acne-hud skal man ha et serum som balanserer pH-verdien. Er man ute etter anti-aging så skal man ha et serum som øker kollagenproduksjonen, sier hun til Side2.

Som mange andre hevder hun at produktets konsistens gjør at det fungerer på et dypere nivå enn det en vanlig dag- eller nattkrem gjør.

- Et serum trenger raskere og dypere ned i huden, Det er mer tyntflytende. Et serum inneholder også aktive ingredienser, forklarer hun.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

- Ingen aldersgrense
Hun mener det i utgangspunktet ikke er noen aldersgrense for når man bør begynne med et serum, og påpeker at det heller er hudtypen som avgjør når man kan dra nytte av produktet.

- Unge med problemhud kan starte tidlig. Ellers er det når man er 25 år og oppover man ofte oppdager de første rynkene og fine linjene, påstår hun.

Valg av type serum er viktig og man må vite hva man ønsker å behandle, eller snarere tilføre.

- Når du skal velge et serum bør du gjøre en hudanalyse for å finne ut hva slags hjelp du trenger. Du skal ikke gå på en hvilken som helst kjedebutikk, men få profesjonell hjelp når du velger serum, anbefaler hun.

En av kritikkene mot serumene er at de ofte er svært kostbare. Sammenlignet med vanlige dag- og nattkremer kan de ligge flere hundre kroner over i pris, men Niska mener hun kan forklare hvorfor.

- Serumet har mer aktive ingredienser, og det er et renere produkt. Det er også drøyt i bruk, for man skal ikke bruke så mye av det, påstår hun.

- Trenger dypere ned i huden
Foruten skjønnhetseksperten tok Side2 kontakt med en hudlege for å høre hva han mener om de dyre dråpene som skal påføres huden. Også han mener serum har noe for seg.

- Et serum er i flytende form og en beredning som gir mulighet for høyere konsentrasjon av aktive ingredienser. Det penetrerer også bedre, og og kommer dypere inn i huden. Man anbefaler gjerne å benytte krem utenpå for at dybdeeffekten skal bli ekstra god og eventuelt fordi mer flyktige stoffer ikke skal forsvinne, sier hudlege ved Hudklinikken, Jon Langeland, til Side2.

Han fortsetter:

- Det benyttes forskjellige fuktbindende fruktsyrer og også antioksidanter som C- vitamin, A- vitamin med mer. Hos de fleste pasienter med alders- og solskader i huden anbefaler vi serum for å få best mulig effekt .

Langeland mener videre at et serum kan både øke fuktbindingen i huden, samt stimulerer kollagenet.

- I de seriene vi benytter er serumene viktige for å øke fuktbindingen i dypere lag av epidermis (overhud red.anm.) og fibroblast, samt kollagenstimulering i dermis (lærhuden red.anm.). Spesielle varianter av fruktsyrene benyttes for å oppnå blant annet disse effektene, forklarer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere