RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er dette USAs egentlige toppsjef?

Foto: PAUL J. RICHARDS (AFP)
Sist oppdatert:
Denne skjermen får æren av å styre USAs politikk.

Barack Obama holdt sin andre pressekonferanse i Det hvite hus denne uken. Blant temaene var bonusene utbetalt av selskapet AIG.

- Jeg er like sinna som alle andre når det gjelder disse bonusene som ble utbetalt til de samme personene som har fått vår økonomi på knærne, sa Obama.

Men hovedpersonen i mediedekningen var en diger svart flatskjerm som var plasserte mitt blant fotografene i presserommet. På den rullet teksten Obama leste fra. Akkurat som en nyhetsoppleser. Denne tekstskjermen, eller «teleprompteren», har vært en het potet i den politiske debatten i USA den siste uken.

Takket seg selv
Det startet forrige uke med en blunder under St. Patricks-festen i Det hvite hus. Teknikerne hadde lastet inn feil tale i tekstskjermen som president Barack Obama (og en hel del andre profesjonelle talere) bruker når de skal holde tale for en stor forsamling.

Obama begynte altså å lese feil tale, og takket seg selv for å invitere seg selv til festen, før han skjønte at noe var feil.

- Du Tekstskjerm
Blunderen gikk ikke upåaktet hen blant kritikerne, og har til nå bare eskalert. Kritikerne mener at Obama ikke klarer å komme med en egenlaget setning, men er fullstendig avhengig av sin tekstskjerm. Den konservative radioverten Rush Limbaugh sa blant annet dette da han stilte tekstskjermen til Obama noen viktige spørsmål.

«Det går et rykte, Tekstskjerm, om at du sender ut små elektriske sjokk til presidenten hver gang han uttaler ord feil eller endrer på setninger du ber ham si, og at du til og med kan få ham til å hoste. Er det sant? Tekstskjerm, sånn helt privat, er Joe Biden (visepresident) like bajas privat som han er offentlig?»

Onsdag sist uke tok Tekstskjermen angivelig til motmæle og kom med sin egen blogg. Den kan du lese her.

Tekstskjermen tok til motmæle
Tekstskjermen fortalte at «Han (Obama) noen ganger taler fra notatene, og ofte over hodet på seg selv» og ga tips om hvordan man skal tolke Obamas taler.

I en kommentar på sin blogg etter tirsdagens pressekonferanse sier Tekstskjermen etter pressekonferansen: «Jeg tror Gibbsy og jeg har sluttet fred. Han er lykkelig med LCD-skjermen for bruk i Det hvite hus. Jeg er glad for å være tilbake i kontroll over budskapet. Og så lenge han fortsetter å bruke arial bold (en tekststype red.anm.), så vil vi være venner».

I videoen under kan du se Obama i aksjon med sin teleprompter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere