RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er dette virkelig greit?

Foto: Crestock
Sist oppdatert:
Er en hunds munn renere enn en menneskemunn? Få svar på helsemytene her.

(SIDE2:) Det finnes mange myter om kropp og helse. Men er de sanne? I artikkelserien Verdt å vite tar vi for oss spørsmål om kroppen, og i dag ser vi på noen helsemyter.

Barbering gjør håret mørkere og tykkere
Mens tenåringsgutter barberer haka for å få skjegg fortere, er jevnaldrende jenter livredde for å fjerne et eneste hår i ansiktet. Myten sier nemlig at håret som vokser ut igjen vil være mye tykkere og mørkere enn det som fjernes.

Men det er ikke sant. Håret vil riktignok være litt tykkere akkurat når det vokser ut, men du vil ikke få tykkere hår av å fjerne det opprinnelige håret. Etter at det nye hårstrået har vokst litt, vil det være like mykt som før. skriver Blisstree.com.

Tyggegummi blir i magen i årevis
Dette er en myte mange får høre når de svelger tyggegummi. Men du trenger ikke være redd: Tyggegummien kommer ut, ifølge DailyMail.co.uk.

Tyggegummi er riktignok laget på en måte som fordøyelsessystemet ikke er spesielt fornøyd med. Derfor blir ikke tyggegummien fordøyd på samme måte som annen mat. Heldigvis klarer likevel fordøyelsessystemet å takle også dette.

I stedet for å fordøye den lille klumpen, vil tarmen dytte den nedover, helt til den kommer ut. Dette tar som regel én til to dager.

Dersom du svelger store mengder tyggegummi på kort tid, kan det derimot oppstå problemer. Dette kan nemlig føre til forstoppelse.

Du må drikke åtte glass vann om dagen
Har du dårlig samvittighet for at du ikke klarer å få i deg åtte glass vann om dagen? Da kan du slappe av.

Rådet stammer fra 1945, da amerikanske Food and Nutrition Board anbefalte befolkningen å drikke åtte glass vann hver dag, skriver MSNBC.

Det er viktig å få i seg mye væske hver dag, så rådet er ikke bare tull. Men det mange glemmer å fortelle når de anbefaler dette, er at all væske er inkludert i de åtte nevnte glassene. Så dersom du drikker melk, juice og te eller spiser frukt og grønnsaker, teller også dette.

Les mer: Så mye vann bør du drikke

Hundemunner er renere enn menneskemunner
Enkelte hundeeiere gir gjerne hunden sin et stort kyss på munnen. Dersom noen reagerer på hundekyssene, får de ofte høre at «munnen til en hund faktisk er renere enn vår munn».

Myten stammer fra en gammel studie som viser at bitt av et menneske oftere fører til infeksjoner enn bitt fra en hund.

Nyere forskning viser at mennesker og hunder har omtrent samme bakteriemengde i munnen.

Men en hunds munn inneholder helt andre bakterier enn menneskemunnen - rett og slett fordi mennesker og hunder ikke tilhører samme rase, skriver LiveScience.com. Disse bakteriene kan likevel overføres til deg.

Det er også viktig å huske at hunder er langt mindre kresne enn oss når det gjelder hva de stikker tunga borti. For eksempel bruker de tunga til å vaske seg.

Ikke alle kan hypnotiseres
Når man er hypnotisert, vil man være mer mottakelige for det man blir fortalt. I motsetning til hva mange tror, er man hele tiden ved bevissthet, og man kan derfor ikke lures til å gjøre ting man aldri ville gjort ellers. Men kan alle hypnotiseres?

Nei, ikke ifølge Illustrert Vitenskap. Omtrent 30 prosent av oss vil ikke kunne bli hypnotisert. For å bli hypnotisert må man være positivt innstilt til hypnose, og man må tro på at det går. Dersom man er veldig negativ til hypnosen, vil man derfor ikke kunne bli hypnotisert.

En annen grunn til at enkelte ikke kan hypnotiseres, er at de sliter med å konsentrere seg. Hypnose krever full konsentrasjon fra pasienten.

Knekking av fingerleddene er skadelig
Det er fryktelig irriterende med folk som knekker fingerleddene til stadighet. Men selv om det kanskje føles fint å fortelle dem at de risikerer leddbetennelse og andre skader ved å knekke, vil de kunne slå tilbake med at det ikke stemmer.

Leddene kan riktignok bli ømme av mye knekking, men ifølge CanadianLiving.com finnes det ingen bevis på at det øker risikoen for betennelse.

Likevel er det ikke anbefalt å knekke for mye på fingrene. For selv om det ikke direkte gir leddbetennelse, kan mye knekking gi skade i brusken, noe som kan få leddene til å hovne opp. Dette kan føre til leddskader.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere