RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: iStockphoto (Thinkstock)

Er du avhengig av kaffe?

Her er fire gode erstatninger til koffein.

(SIDE2): Koffeinavhengighet er ikke enkelt å få bukt med, og hvis du er av dem som ikke får noe ut av dagen før du har drukket minst tre kopper, så vet du hva vi mener.

Les også: Slik blir du kvitt det usunne kaffefettet

Bra for helsen
Den deilige mørke drikken har vært i fokus både med negativt og positivt fortegn i årenes løp - er man i dag enig om en ting. Kaffe er veldig sunt.

Frukten går inn under den såkalte «supermaten» med sine mange gode antioksidanter. Men alt er sunt i rimelige mengder, og det samme gjelder kaffe. Det hjelper på kreativiteten og fokus, men store mengder koffein kan rett og slett ha motsatt effekt på helsen din, skriver den amerikanske nettavisen The Huffington Post.

- Kaffe er faktisk helsekost, i riktig mengde. Seksten gram kaffe før klokken tolv holder deg ikke bare våken, men den kan også forebygge sykdommer som diabetes og Alzheimers, sier forfatter av «The Flexitarian Diet» og ernæringsekspert, Dawn Jackson Blatner, til avisen.

Bakdelene med for mye kaffe kan gi «kaffeskjelv», angst og dårlig søvnkvalitet. Det kan også føre til økt fysisk stress, ifølge Blatner.

Så hvis man er i gruppen som drikker kaffe er det vanskelig å tenke seg at man bør slutte eller kutte ned. For ifølge forfattere en koffein tross alt et narkotikum. Den tryggeste måten er å trappe ned, heller enn at man gir opp kaffe fra en dag til en annen. Er man i faresonen for altfor mye koffeinbruk, kan man gå over til andre drikker fra naturen.

Her er fire gode erstatninger til kaffe:

Kaffe av løvetannrot
For ekte kaffeelskere høres dette muligens litt hippieaktig, kan man virkelig erstatte den favoritt-mørkbrent kaffe med urtekaffe?! Ja, det kan være et god alternativ, mener ekspertene.

Roten av løvetann er en urt som i har blitt brukt til å behandle mage- og fordøyelsesproblemer, og den kan også skape en overraskende velsmakende kaffestil drink. En kan brygge sin egen ved å bake eller steke løvetannroten (kan kjøpes i helsekostbutikker). En pulverkaffe kalt «Dandy Blend» finnes på markedet.

- Forskning har antydet at løvetannrot kan ha antikreft-egenskaper, og den er også høy i vitamin C, vitamin D og betakaroten.

- Urtekaffe er kjempebra, sier Dawn Jackson Blatner til Huffington Post. Hun er en ekte kaffeelsker, men vil være ansvarlig med tanke på koffeininntak og bytter til urtekaffe uten koffein på ettermiddagen.

Sikoriroten
En annen rot som kan være et sunt og koffeinfritt substitutt er roten til sikoriplanten.

Den er også rik på betakaroten, fungerer som en mildt naturlig avføringsmiddel og skal ha en beskyttende virkning på leveren. Denne kan man brygge i sin egen kaffekaffe, og lukter angivelig akkurat som kaffe.

Ayurveda skal økologisk variant ha en i sitt sortiment, for dem som ikke vil finner roten selv.

Yerba Mate
Argentinerne og flere land i Sør-Amerika sverger til denne tedrikken, og deler den gjerne med dem som ønsker det. Å drikke mate er en del av det sosiale i landet, og den lille runde, tradisjonelle tekoppen sendes rundt med dem man sitter sammen.

Mate skal ha svært god effekt på konsentrasjon og fokus, og er full av antioksidanter, vitaminer og mineraler. Den er også lav i koffein, og har dermed blitt et veldig populært og stadig økende brukt som alternativ til kaffe. Den er brygget på tørkede blader fra planten Ilex paraguariensis, og kan lages som vanlig te eller brygges i kaffekannen.

I Norge selges Yerba Mate i diverse helsekostforretninger eller på yerbamate.no.

Wheatgrass (hvetegress)
Denne irrgrønne lille shooten er spekket med næringsstoffer, inkludert vitamin A, C og E, jern, magnesium, og klorofyll (ja, den som gjør plantene grønne - som noen helhetlig utøvere tror er en detox, selv om det ikke er bevist). Shooten skal også bidra til å rense kroppen for gift og stimulere fordøyelsen.

Den kan være et godt alternativt til dagens espresso, men smaker absolutt ikke kaffe...

Hvetegress selges på diverse juice- og smoothiebarer.

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere