*Nettavisen* Nyheter.

Er du demotivert?

Foto: (Crestock)

Motivasjonscoachen forteller deg hvordan du blir superstjerne i ditt eget liv.

19.10.10 12:45

Oslo Plaza(SIDE2:) Når vi nå går mørkere og kaldere tider i møte, kan motivasjon og tiltakslyst minke i takt med at gradestokken kryper nedover.

Da kan litt mental vitmaininnsprøyting være tingen, og Side2 tok derfor turen til Oslo Plaza for å la oss inspirere av motivator Øyvind Hammer.

Hammer holdt nemlig foredrag på hovedstadens høyeste hotell tidligere denne uken, og det var mange som hadde tatt turen for å høre ham tale. Han har jobbet som motivasjonscoach for skiskytter, Ole Einar Bjørndalen, og har også skrevet boken «Lev Motivert».

Ikke dra med deg unødvendig bagasje
De fleste har opplevd å stå opp med feil ben, samt hatt dager der man føler at man får et par kjepper i hjulene. Små irritasjonsmomenter som kø til jobb, obsternasig butikkpersonale eller sure vibber fra sjefen kan potensielt gjennomsyre hele dagen.

- Ikke dra med deg dette utover dagen, sett eventuelle irritasjonsmomenter i perspektiv, sier Hammer, under foredraget.

Mange av oss kan også ha en tendens til å dvele ved fortiden, samt glorifisere eller sutre over ting som har vært.

-Fortiden er uforandrelig, en må slutte å leve i et forhold som ble avsluttet for tre år siden - det er misbruk av energi, påpeker motivasjonscoachen.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Spørsmål til ettertanke
Ifølge Hammer kan irritasjonemomenter eller problemer av større eller mindre art bli satt i perspektiv, og potensielt bli avvæpnet, om en stiller seg selv følgende tre spørsmål:

1. Hvor viktig er det som skjedde akkurat nå i internasjonal sammenheng?
2. Kunne det ha vært verre?
3. Finnes det noen mennesker som ville ha byttet sine problemer mot mine nå?

Hammer påpeker også hvor privilegerte vi nordmenn generelt er, og at, for de fleste, vil svaret på spørsmålene i de fleste tilfeller være«ja».

Utnytt ditt fulle potensiale
Et annet problem for mange er at en legger bånd på seg selv og forkaster eventuelle evner før man i det hele tatt har prøvd ordentlig. Hammer forklarer at en ofte setter mentale sperrer på seg selv, og coachen bruker seg selv som eksempel for å belyse problemområdet.

- Jeg har alltid tenkt at sport ikke ligger for meg, var aldri flink i idrett i skoletiden, jeg var mer komfortabel med å pusle med matematikk, forteller han.

Men Hammer brøt ut av gammelt tankemønster, og tenkte at han skulle utfordre seg selv.

- Jeg bestemte meg for at jeg skulle ta sort belte i karate, og jeg ville gjøre det på ett år, sier han smilende.

Det er vanlig å bruke fem år på å oppnå den høyeste graden innenfor karatekunsten, men Hammer lot seg ikke demotivere og allierte seg med Norges beste karatelærer. Han begynte første treningstime 1. januar for noen år tilbake, på slaget klokken 9, og avsluttet med sort belte ti måneder senere.

Sky is the limit
Når det kommer til talenter, mener motivasjonscoachen at alle har et talent, men det er ikke sikkert en har oppdaget det enda. Det er derfor viktig og prøve ut forskjellige ting og ikke la Herr Jante hvese nedsettende i øret.

Hammer forteller forsamlingen om en bekjent som i 30-årene kjøpte sitt første malerskrin. Han hadde snaut tatt i en pensel før, men nå selger malerier for et sekssifret beløp.

-Hva er det optimale du vil oppnå? spør Hammer oss i salen.

Han fortsetter:

- Ikke ha mål som innbefatter andre, bare deg selv, alltid sikt høyt, og ikke la den du tror og mener du er, holde deg tilbake for hva du kan bli.

Øyvind Hammer er ikke en som bare bygger luftslott på pjatt, han gjør som han preker. Han mener selv at han ikke er velsignet med fløyelsrøst, snarere tvert i mot, men tar nå sangtimer og inviterer oss alle til releaseparty på singelen han skal slippe på nyåret.

Tidstyver
Men det er lett å bli demotivert når en lever i en stressende hverdag med press, forventninger og krav på alle bauger og kanter.

Ved siden av sitt reelle liv har en også sin parallel eksistens i cyberspace og sin flukt i TVen å pleie. Hammer understreker at det er viktig å kutte ned på sine tidstyver slik som apatisk TV-titting og «stalking» på facebook.

- Bruk heller den timen mellom favorittprogrammene dine til å utøve fysisk aktivitet, enn å zappe frenetisk mellom kanalene, tipser Hammer.

Kvinner er ofte lettere ofre for tidstyver da de i større grad er opptatt av å tilfredstille alt og alle. Ifølge Hammer har også kvinner ofte en tendens til å sette seg selv i baksetet når det kommer til egne behov.

- Kvinner må bli flinkere til å skrike høyere, mener Hammer.

Forandring krever smerte
Er du en av de som ønsker å bli et bedre menneske, har Hammer også tips.

- Se deg selv i speilet og tenk deg hvordan du kan bli et bedre menneske, råder han.

Men en slik dose selvinnsikt er ikke alle forunt, så da kan være en idè å forklare venner eller kolleger at man har tenkt å bli en bedre utgave av seg selv, og høre hva de mener man burde beholde, og hva de mener en må ta tak i.

- Om det negative som blir nevnt gjør vondt, så er det sant, påstår Hammer.

Og da er det nok kanskje på tide og ta seg selv i nakken og forandre på sine mindre flatterende sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag