*Nettavisen* Nyheter.

Er du en iDiot?

Er du en av de mange tusen som sverger til Apples Iphone eller MP3-spillere? Er du også en iDiot?

28.07.09 11:22

KOMMENTAR: Kjøper du en Ipod eller en Iphone fra Apple så sverger du også evig troskap til det amerikanske selskapet. Musikken du hadde kjøpt var din inntil noe annet blir bestemt (Apple fjernet etterhvert den såkalte drm-sperringen), og du må forholde deg til de enorme begrensningene som ligger i å bruke programmene Apple vil at du skal bruke.

Vil du kjøpe musikk fra andre steder, og overføre fritt fram og tilbake fra din musikkavspiller må du gjennom en prosess som er både vanskeligere og dårligere enn det nesten alle andre konkurrenter har.

I tillegg kan du kun bruke programmer som er godkjent av Apple på din telefon. I hvert fall sånn offisielt.

Det aller siste som har skjedd er at Apple har fjernet alle applikasjoner som bruker Google Voice på Iphone. Det er ikke første gang Apple har nektet forskjellige applikasjoner, alt fra bokapplikasjoner med bøker som ikke var «bra» til applikasjoner som kunne oppleves som konkurrerende for Apple eller deres konkurrenter. Slik Apple gjorde når de fjernet nesten alle kamerapplikasjonene fra sin app-store.

Les også:
Gunnar Stavrum: Mobilen som virker

Spørsmålet er nå selvfølgelig om Apple vil godkjenne Spotify-applikasjonen. Etter all sannsynlighet tar akkurat den applikasjonen litt for stor del av kaka til Apple (salg av musikk-kaka). Da blir mitt enkle spørsmål: Er det slik vi forbrukere vil ha det? At ett selskap skal sitte og godkjenne hva vi skal bruke av programmer?

Selvfølgelig kan du åpne opp din Iphone, såkalt jailbreaking (sjekk guide blant annet her). Det er mulig å kopiere musikken fra Itunes over på andre medier og konvertere den til andre formater. Mye er mulig, men lett er det ikke - og leser du garantien din og brukerbetingelsene vil du se at det ikke er smart hvis noe skulle skje med «underverket» du har kjøpt.

Samtidig, det er ingen tvil om at Iphone, Itouch og dets like har et brukergrensesnitt som er meget godt. Design og brukerinteraksjon er virkelig noe Apple kan. Heldigvis begynner andre å komme etter. HTC Magic er basert på Googles operativsystem Android og lar deg enkelt bruke telefonen som en ekstern harddisk for overføring av filer i alle formater og så mye du vil. og flere av de andre mobilprodusentene har sett at de også må satse mer på selve brukeropplevelsen.

Før du spør - ja, jeg er også en iDiot. Ikke på mobilsiden, det blir litt for kronglete (for noen god telefon er Iphone ikke), men på Mp3-avspillersiden. Takket være et par-tre programmer jeg har funnet på nett som lar meg flytte på musikkbiblioteket mitt (som er mine egne sanger digitalisert fra cd-plater), og enkelt lar meg fikle med den slik jeg aldri ville gjort med telefonen min.

PS! Anbefaler sterkt denne til alle brukere av Itunes: Simplify Media.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.