*Nettavisen* Nyheter.

Er du forberedt? Snø i fjellet i sør og kraftig regn i vest

VENTER SNØ: Forberedt på dette? Fra torsdag kveld ventes nedbør som snø i fjellet i Sør-Norge, mens særlig Vestlandet har mye regn i vente, skriver meteorologene i farevarselet. Arkivbilde fra riksvei 52 over Hemsedalsfjellet.

VENTER SNØ: Forberedt på dette? Fra torsdag kveld ventes nedbør som snø i fjellet i Sør-Norge, mens særlig Vestlandet har mye regn i vente, skriver meteorologene i farevarselet. Arkivbilde fra riksvei 52 over Hemsedalsfjellet. Foto: Webkamera (Statens vegvesen)

Gult farevarsel ute for regn og snø. Kraftig høstlavtrykk inn mot Vestlandet til helgen.

12.09.19 10:51

OSLO (Nettavisen): Meteorologene har varslet snø i høyden i Sør-Norge fra torsdag kveld og stedvis kraftig regn på Vestlandet.

Sjekk oppdatert farevarsel her

Rådet fra forsikringsselskapet Tryg er å skifte til vinterdekk nå om du har tenkt deg over en av fjellovergangene.

Fraråder sommerdekk

- Med snøbyger og nullføre frykter vi ulykker. Av erfaring vet vi at mange venter i det lengste med å skifte til vinterdekk, men det er å gamble med sikkerheten å komme på sommerdekk på en veibane med snø og is. Man utsetter seg selv og andre for farlige situasjoner. I tillegg risikerer man redusert erstatning dersom man blir involvert i en trafikkulykke, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring ifølge en pressemelding.

Venter rundt 10 cm snø

Meteorologene er ute med gult farevarsel for mye snø i fjellet i Sør-Norge fra torsdag kveld og i Trøndelag, Nordland og Troms fredag og lørdag.

- Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, skriver meteorologene i farevarselet.

Statsmeteorolog Pernille Borander sier til Nettavisen at det ventes 5-15 millimeter nedbør i fjellet, noe som kan gi rundt 10 centimeter med snø.

Mye nedbør mot Vestlandet

- Vi har en værsituasjon med lavtrykk som kommer inn fra vest, og da er det typisk Vestlandet som er mest utsatt for nedbør, men også Midt-Norge og deler av Nord-Norge får en del byger, sier Borander.

Det ventes opp mot 50 millimeter på 24 timer for Vestlandet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vestlandet må belage seg på en våt torsdag, og til helgen kommer et enda kraftigere lavtrykk. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

- Østlandet er værvinner og vil ligge i le bak fjellet, men i løpet av ettermiddagen torsdag faller temperaturen og nedbør i fjellet kan komme som snø over 1000 meter, sier Borander.

- Da bør man tenke over hva slags dekk man har på bilen, sier Borander til Nettavisen.

Fredag ventes snøgrensa å synke også lenger nord. Her kan den ligge på 800-1000 meter, men den kan synke inn mot helgen, ifølge meteorologen.

- Første ordentlige høstlavtrykk

Det er regnet som kommer inn fra vest som i hovedsak vil bli på utfordringer, ifølge meteorologen.

- Det kan se ut som om dette er det første ordentlige høstlavtrykket. Det er i hovedsak kyststrøkene som får nedbør. Inn mot helgen venter vi mer av den samme værsituasjonen. Lørdag kommer et nytt og kraftigere lavtrykk mot Vestlandet, og i prognosene er det mye vind og nedbør, sier Borander.

Fra lørdag kveld til søndag kveld er det ventet lokalt 60-100 millimeter nedbør på 24 timer i Hordaland.

- Vurder behov for forebyggende tiltak. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, heter det i farevarselet.

Fra lørdag kveld til søndag kveld er det ventet lokalt 60-100 millimeter nedbør på ett døgn i Sogn og Fjordane.

Se de siste Twitter-meldingene fra meteorologene:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.