Fredag hersket det forvirring om hvilke regler som gjelder for husstandsmedlemmer når familiemedlem har vært utenlands og skal i karantene. Bare for å svare med en gang: Hustandsmedlemmer blir nå ikke omfattet av karantenereglene.

Det er forskjell på hjemmekarantene og hjemmeisolering. Har du fått påvist smitte, eller du er i karantene og får symptomer på covid-19, så skal du isoleres. Du skal da ikke gå ut av huset. For andre husstandsmedlemmer, gjelder da karanteneregler.

Karantene er altså for personer som kan være smittet, men som ikke har symptomer.

Torsdag ble antall personer i karantene kraftig økt. Da skulle alle som har reist utenfor Norden de siste 14 dagene i karantene. I tillegg kommer alle som har vært i nærkontakt med personer som har fått påvist smitte.

Når du er i karantene

Hvis du er i hjemmekarantene, så vil du ikke bli testet. Du skal ikke kontakte helsevesenet, hvis du ikke har behov for helsehjelp. Les egen sak her: Folkehelseinstituttet: - Folk i hjemmekarantene vil ikke lenger bli testet

Hvis du får symptomer, som hoste, halsbetennelse, kortpustethet eller feber, eller vet at du har vært i nærkontakt med person med påvist covid-19 og får symptomer, så skal du ringe lege.

Hvis du ikke har symptomer, så betyr det også at risikoen er mindre for at du kan smitte andre, selv om du skulle være bærer av covid-19.

  • Folkehelseinstituttet skriver at selv om du er i karantene, så kan du gå utenfor huset. Du skal ikke oppsøke steder der du kommer i nærkontakt med andre personer, at du ikke drar på jobb og ikke reiser kollektivt.
  • Du kan gå tur hvis du kan unngå nær kontakt med andre.
  • Du kan gå i butikken, hvis du sikrer deg å holde god avstand til andre.
  • Du bør likevel strekke deg langt for å redusere antall personer du kommer i kontakt med.
  • Andre personer kan kjøpe mat til deg og levere mat på døren. Hvis du derimot sitter i isolasjon, så kan kommunelegen være behjelpelig med å finne personer som kan hjelpe deg med ærend.

Les også: Ekspert: Dette er forskjellen på korona, influensa og forkjølelse

Så lenge du ikke har symptomer, så er det ikke risiko for at personer som leverer ting på døren, kan bli smittet. Merk: Hvis du er i isolasjon, så kan kommunelegen bistå med å finne personer som kan handle og lignende, da syke personer ikke skal gå ut.

Fordi personer i karantene har lav smitterisiko, holder det med god håndhygiene og andre grunnleggende smitteverntiltak, spesielt etter toalettbesøk og før matlaging/måltider.

Andre personer i husstanden, kan altså leve vanlig, og må ikke forholde seg til karanteneregler.

Forvirring

Nettopp hvordan andre personer i husstanden skal forholde seg, skapte forvirring fredag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var én av dem som gikk i karantene, for deretter å gå ut igjen.

- På grunn av endrede regler fra Folkehelsa er Støre ikke i karantene likevel, meldte Arbeiderpartiets pressekontakt Jarle Roheim Håkonsen fredag ettermiddag.

12. mars ble dette endret FHI reglene for husstandsmedlemmer. Da skulle karantenereglene også gjelde «også for husstandsmedlemmer» skrev FHI.

Fredag opplyste FHI, gjennom NTB, at de nye reglene for hjemmekarantene likevel ikke gjelder for husstandsmedlemmer. Det skjedde samtidig som FHI kommuniserer det motsatte på sine hjemmesider.

Fredag ettermiddag endret FHI sin hjemmeside: «Endret karantenerådene slik at de ikke gjelder husstandsmedlemmer» står det nå.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg beklaget forvirringen fredag ettermiddag, og forklarte at beslutninger nå blir tatt raskt og med mange involverte, og at slike misforståelser derfor kan oppstå.

Les også: Norges Bank setter ned renten kraftig