*Nettavisen* Nyheter.

Er du gravid?

Her er de første tegnene på at noe er i ferd med å skje.

21.02.08 21:44

(YEYE): Har du en mistanke om at du er gravid? Her er noen av de første tegnene som kan indikere at du faktisk er det.

Du får ikke menstruasjon
Uteblitt menstruasjon er et av de aller sikreste tegnene på at du er gravid. Regelmessig menstruasjon eller ikke, uteblir den så kan det være lurt å ta en graviditetstest.

Større og ømme bryster
Et annet tegn på graviditet er at brystene vokser, er vonde og ømme, og at du føler at de sprenger. Området rundt brystvortene kan også få en mørkere farge.

Kvalme
Så å si halvparten av alle jenter som er gravide, opplever kvalme, oppkast og brekninger. Den berømte morgenkvalmen er mest kjent, men kvalme kan også forkomme både på ettermiddagen og kvelden.

Trøtt og sliten
Det er en omstilling for kroppen å være gravid, noe som ofte kan føre til at man blir slapp, trøtt og får økt søvnbehov.

Må ofte på do
Både tidlig og sent i svangerskapet kan man oppleve å måtte gå oftere på do. Spesielt etter hvert som barnet vokser vil presset på urinblæren øke.

Endring i matvaner
Noen ganger får man helt dilla på mat man bare må ha, eller som man vanligvis ikke liker. Eller omvendt, man mister lysten på mat som man vanligvis synes er godt.

Har du noen av disse tegnene kan det være lurt å gå til legen eller ta en graviditetstest.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Hva skal man gjøre?
Har du mistanker om at du er gravid, kan du få tatt gratis graviditetstest, og få råd og veiledning på Helsestasjon for ungdom. To uker etter ubeskyttet samleie, eller hvis menstruasjonen uteblir, kan du ta en test. Det sikreste resultatet får du hvis du tester morgenurinen, så det beste er å ta med dette til helsestasjonen. Du får også kjøpe graviditetstester på apoteket.

Hva skjer videre?
Skulle testen vise at du er gravid, må du/dere ta et valg ganske raskt.

Det er et stort og viktig valg, og det kan derfor være godt å prate med noen du stoler på. Du kan prate med dem som jobber på helsestasjonen, eller foreldre, søsken, besteforeldre, annen familie, venner eller kjæreste. Det du føler er best for deg.

De på helsestasjonen kan hjelpe deg med å beregne hvor langt du har kommet i graviditeten. De gir også veiledning og støtte, noe som kan være godt. Spesielt hvis du er bekymret for og om du skal si det til foreldrene dine.

Abort eller ikke abort?
Hvis du/dere velger å ta abort, kan dere får hjelp på helsestasjonen til å bestille time på sykehuset, og informasjon om hva som skal skje videre.

Velger du/dere å beholde barnet, kan dere få veiledning på helsestasjonen, og informasjon om jordmor- og legetilbud under svangerskapet.

Helsestasjonen
Uansett hva du bestemmer deg for så kan dere være godt å ha noen å snakke med. Ta gjerne kontakt med helsestasjonen hvis du trenger det.

Husk, alle tjenester på Helsestasjon for ungdom er gratis. Her finner du helsesøster, lege og noen ganger jordmor og fagperson.

(Kilde: Ung.no og Kvinne24)

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.