*Nettavisen* Nyheter.

Er du in eller passé?

Foto: Montasje/Paul Weaver/Splash/Collage Team/Ford/IMG/Massimo Leardini/Scanpix/STEFAN WERMUTH / Reuters/Camilla Flaatten

Er du oppdatert på hva som rører seg i trendbildet?

13.03.09 09:11

(SIDE2): Trender er dynamiske og er kontinuerlig i endring. Det kan være vanskelig å henge med i hva som er hot og hva som begynner å kjølne i motebildet, så her en pekepinn over hva som rører seg akkurat nå:

HØYT PÅ GRADESTOKKEN

Mote på film
Hele tre filmer om Coco Chanel er i omløp, én laget for TV og to franske myntet på kinoformatet. De to sistnevnte har premiere i 2009. En tv-serie om Karl Lagerfeld er på gang, samt dokumentarer om henholdsvis Marc Jacobs og Louis Vuitton. Mote har blitt underholdning.

Norske modeller
Ragnhild Jevne, Polina Barbasova, Yvonne Eriksen og Siri Tollerød gjør det stort som modeller i utlandet. Den meste kjente er kanskje likevel Iselin Steiro, arkitektstudenten som bor i Oslo. Modellene entrer ikke bare internasjonale motemoloer, norske Sophia Lie infiltrerer like gjerne Hollywood på jakt etter kjærligheten. Hun skal ha funnet tonen med Josh Hartnett, ryktes det. 17 år gamle Mimi Blix spås også en lysende fremtid som modell.

Krim og mystikk
Stieg Larsson-bølgen er igjen over oss – denne gangen på lerretet. «Menn som hater kvinner» er på en kino nær deg. Det er heller ikke lenge til påskekrimmen skal sette hjernene våre i sving.

Den nye luksusen
Svindyr materialisme er ikke lenger status. Den nye luksusen er mer personlig og individualistisk. De nære ting er stikkord, og luksus er ikke lenger synonymt med dyrt.

Black is back
Glem konforme regler som jordtoner om høsten og pasteller om våren. Sort er tilbake og veldig riktig denne sesongen. Miks gjerne med den mer dempede fargepaletten som er sterk i vår.

Nye salgsplakater
Det skjer endringer på magasinfronten – bokstavelig talt. Plutselig dukker en uretusjert Kate Moss opp på coveret av New York Magazine. Magasinene LOVE, i-D og Purple har også gjort uventede valg av forsidepiker. Omfangsrike Beth Ditto skapte overskrifter da hun prydet magasinet LOVE med sin store, nakne og tatoverte kropp. Purple Fashion Magazine har valgt å sette 62 år gamle Diane von Furstenberg på sitt cover, og det ryktes at i-Ds neste forside er av en poserende Miuccia Prada.

Den nye feminismen
Norge har fått nye utfordringer i samfunnet, det så vi tydelig med hijabproblematikken. På den ene siden må vi forholde oss til et nytt og flerkulturelt samfunn der kvinnesynet spriker og på den andre siden skal vi følge opp den evige kampen om den frigjorte, sterke kvinnen som har likelønn og fødselspermisjon øverst på agendaen. To sider av samme sak på sett og vis - kampen for kvinners rettigheter er høyaktuell.

Glidelåser
Vårens kuleste detalj - både på klær og på tilbehør.

Jumpsuiten
Ønsker du et alternativ til kjolen denne sesongen er jumpsuiten den perfekte erstatning. Den florerer i butikkene i vår, og kommer i alle tenkelige fasonger og farger. Kan brukes til hverdags og til fest, avhengig av tilbehøret.

Michael Jackson
En gang kongen av pop skviser de siste dråpene ut av sin legendariske karriere. Med 30 oppsatte konserter i London, og 20 ekstrakonserter på grunn av enorm pågang fra fansen, bringer Jackson 80-tallet tilbake i sommer. Også i motebildet er tiåret aktuelt, dog med en moderne vri. Spisse skuldre et første bud om du vil kaste deg på trenden.

Kjølig eleganse
Havets fargepalett var sterkt representert på catwalken da vårens trender ble vist i høst. Sterk turkis via havblått til duse pasteller, finn din favoritt i vår.

Trykket optimisme
Det er få steder vi ser en tilsvarende optimisme som i gratismagasinbransjen. For hvert magasin som går dukken under finanskrisens vrede, dukker det opp nye titler - som alle skal være hakket mer edgy enn sine forgjengere.

Jeans
Og de skal være norske! Det nye initiativet Anti Sweden vil ta opp konkurransen om jeans-tronen Sverige har hersket over i lang tid. Inspirert av Black Metal er de kule jeansene et bra norsk alternativ vi gleder oss til å følge med på.

//LES MER OM MOTE HER//

/LES MER OM LIVSSTIL HER//

LAVT PÅ GRADESTOKKEN

Skjegg
For en gangs skyld vil vi se personen bak ansiktsskogen. Bare ansikter i vår, takk. Todagersstubber er imidlertid alltid velkomne.

Tights og tunika
Moten fra i fjor er passé, men nekter å slippe taket helt. Kanskje fordi antrekket er så behagelig og anvendelig? Heldigvis er årets vårmote like laid bac k, så det kan fint skje en fornyelse i klesskapet.

Å kaste klær
Resirkuler! Det som for deg er søppel er kanskje en skatt for andre. Avhold byttefest, finn fram symaskinen og redesign eller doner til Fretex eller andre gode formål.

Moteblogger
Det er et lite antall personer der ute som skaper trender og har evnen til å inspirere andre gjennom å fremstille klær, mote og trender på en litt ny måte. Gatemote har fått ny status, og er et friskt og nødvendig tilskudd i moteverdenen. Men om ditt eneste mål er å ta bilde av deg selv, kopiere andre motebloggere og strebe etter en kjendisstatus som ikke kommer, så la være.

Reality-tv
Et omstridt punkt. Vi elsker å hate disse programmene, og selv om man skulle tro vi var mettet, blomstrer sjangeren som aldri før. Ungkaren, Paradise Hotel, Glamourjentene, Tangerudbakken, Luksusfellen – virkelighetssåpene vil ingen ende ta. Det politisk korrekte er å plassere reality under NOT, så det gjør vi.

Hodebånd
En trend som ble sett på enhver fashionista siden fjorårets varme dager. Det er ikke lenger trendy skal vi tro de trendy – men svært mange hoder er fortsatt besatt med ulike former for hodebånd. Om sommeren har mange en tendens til å la mote være mote, og hodepryden kommer nok til å få et lite oppsving i sommer når vi solbrune inntar de romantiske kjolene og vi føler for å være fri som hippiegenerasjonen og barfot.

Brukt, ikke søppel
Vintage og second hand er i vinden som aldri før, ikke minst på grunn av økt bevissthet rundt miljøet og en mer slunken lommebok enn på lenge. Men en gammel genser fra Bik Bok eller en topp Vero Moda er ikke poenget med å kjøpe brukt. Let etter vintageskatter du kan beholde i lang tid, ellers kan du nesten like godt kjøpe nytt.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.