Er du jo-jo-mosjonist?

Foto: (Trening.no)

- Din målsetning danner utgangspunktet for hvordan du bør legge opp treningen, sier eksperten.

(SIDE2): Finn ut hvordan du bør trene for å nå målet ditt.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Hva vil du oppnå?

- Det første man må gjøre er å definere målet sitt, forteller John Magne Kalhovde til Side2. Han har hovedfag i fysiologi fra Norges Idrettshøgskolen og tidligere jobbet som forsker ved Universitet i Oslo. Til vanlig arbeider han som førstelektor ved Atlantis Medisinske Høgskole hvor han er en av hovedforeleserne i fysiologi.

Det er altså lurt å finne ut hva du ønsker å oppnå med treningen. Målsetningen kan for eksempel være å gå ned i vekt, bra plassering i Birken eller så enkelt og konkret som å bli i bedre form og få bedre helse.

- Å ha et mål gir også motivasjon og all erfaring viser at personer trener hyppigere og med høyere kvalitet dersom de har et mål å trene mot, sier treningseksperten.

Jo-jo-mosjonister

- Jeg ser dessverre at mange blir for ivrige i starten, spesielt de som starter opp etter et treningsavbrekk, og drar dermed fort på seg overbelastninger. Dette kan være mer eller mindre alvorlige skader som gjør at en kan få lange treningsavbrekk, sier John Magne.

Han sier at en av de viktigste faktorene for å nå målene sine er kontinuitet.

- Unngå store «hull» i treningen. Vi har jo-jo slankere, men det finnes også jo-jo mosjonister. De trener mye i perioder, blir skadet eller treningslei, for så å ha lange avbrekk uten trening. Formen daler og vekta øker, så begynner de å trene igjen, forteller John Magne.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Variasjon og intensitet
Vi blir gode til det vi gjør. Det betyr at dersom du for eksempel skal gå birken fort på ski, så må du gå mye på ski.

- For de som har dette som mål, så er det helt riktig. Men mange har andre mål enn å prestere. For disse vil variasjon i aktivitetsform være et avgjørende virkemiddel til å unngå overbelastninger samt opprettholde motivasjon og treningsglede, sier John Magne.

- Men selv for skiløperen så er det viktig med variasjon. Det gjelder både variasjon i aktivitet, men også variasjon i intensitet, forklarer han.

John Magne forteller at prinsippet om variasjon gjelder for all trening.

- Poenget er at det ikke finnes én fasit. Jeg mener at den hyppigste feilen blant mosjonisten som vil prestere er at de for det første ofte trener for mye i forhold til hvor mye restitusjonstid de har. For det andre så går de rolige øktene for hardt for seg og dermed blir de harde øktene for «rolige» fordi de mangler overskudd.

John Magnes treningstips:

- Variasjon og progresjon er avgjørende for å stimulere kroppen til økt kapasitet. Prøv også å unngå for mye «lapskaus-trening» hvor du blander høy og lav intensitet i samme treningsøkt. For å få optimal fremgang bør man ha noen økter med lav intensitet og litt lengde, og noen økter med høy intensitet av kortere varighet. Årsaken til at dette gir bedre fremgang ligger blant annet i at vi i større grad trener med overskudd når man skal trene hardt.

- Høy intensiv utholdenhetstrening forbindes oftest med intervall-trening. Man trenger ikke gjennomføre intensiv trening som intervall, men det gir god effekt og det er lettere å motivere seg.

- For de som skal prestere vil imidlertid en blanding gi best effekt. 4x4 modellen har dessverre blitt lansert, og akseptert, som den optimale treningsmodellen. Noen er av den oppfatning at man knapt trenger å gjøre noe annet. Det er ingen holdepunkter for at 4x4 er bedre enn 5x5, 6x6, 4x5 eller noen andre kombinasjoner for den saks skyld.

- Nøkkelen ligger i å trene på en høyere intensitet enn vanlig, og at varigheten på intervallene til sammen utgjør en viss lengde. Jo bedre trent man er, desto lenger må denne varigheten være for å øke eller vedlikeholde formen. Prinsippet om variasjon gjelder også her, varier mellom forskjellige kombinasjoner av intervaller.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.