GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Forskere ved universitetet i Eindhoven har klart å kopiere veksten i cellene fra en gris, det skriver physorg.com.

Professor Mark Post og teamet hans brukt celler fra en levende gris og fått dem til å vokse i næringsstoffer fra blodet til svinefostre. I fremtiden skal denne blandingen byttes ut med et syntetisk alternativ.

Post mener syntetisk kjøtt vil være bra for miljøet, og det vil redusere lidelsene til dyra i landbruket. Han regner med folk vil kjøpe det, så lenge det ser ut og smaker som vanlig kjøtt, skriver physorg.

Les også: Hva sier hunden egentlig?

Les også: Hunden din er smartere enn barna dine

Klissete og mykt
Foreløpig er ikke resultatet klart til søndagsmiddagen. Post beskriver det foreløpige produktet som ødelagt muskelmasse, og kjøttet er klissete og mykt. Forskerne regner med å forbedre konsistensen på det syntetiske kjøttet, ingen har prøvesmakt enda.

Prosjektet betales både av staten og den nederlandske pølsefabrikanten Stegeman. Innen fem år regner de med å ha de første pølsene klare.

Les også: Dinosaurmat tannbevist

Les også: GPS-seler lager atlas

Fremtiden?
Mange vil intuitivt reagere på denne høyteknologiske formen for matproduksjon. Fremveksten av organisk mat er en del av trenden som nettopp snur ryggen til den teknologiske storskalaproduksjonen.

Den viktigste pådriveren for kjøtt som er grodd fram i laboratorium kan likevel bli miljøet. FN melder at 18% av utslippet av klimagasser kommer fra husdyrbestander, skriver foodanddrinkdigital. Disse utslippene kan reduseres med hele 80 % ved laboratorieproduksjon, sier Jason Matheny fra New Harvest til ABC.

New Harvest er et annet firma som forsøker å finne alternativer til dagens kjøttproduksjon.

- I fremdyrket mat kan man kontrollere fettmengden, man vil få mer sunt fett og mindre usunt, sier Matheny. Mat dyrket fram i laboratorium vil altså kunne bli mye sunnere enn det vi spiser i dag.

Til syvende og sist vil forbrukerne avgjøre skjebnen til denne type matproduksjon. Er du klar for laboratoriebacon?

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED