RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er du også en heks?

Sist oppdatert:
Det finnes flere moderne hekser enn du tror, og de er ikke satanister. Bare sjekk her.

(SIDE2): Heksekunsten i gammel forstand har lite å gjøre med den moderne formen for hekser. I den mest ekstreme formen, kan Wicca defineres som et hedensk religiøst system av tro og øvelser, et mer eller mindre gjennomført sett av ritualer og myter, og med en hemmelig, hellig bok – Skyggenes Bok , som inneholder en rekke leveregler for Wicca-tilhørerne.

Ikke satanister
Nyere forfattere har samlet sammen en del av antagelsene rundt religionen, spesielt Skyggenes Bok. Stewart Farrar skrev i 1971 at boka, som Bibelen, er et lappeteppe av perioder og kilder. Han tror noen av delene er gamle, mens andre er nyere.

Farrar sier videre at «de to personifiserte heksekreftene er Den Hornede Gud og Den Gudommelige Mor, og at Guden med horn ikke er djevelen, og aldri har vært det».

Dagens satanister er altså ikke en del av Wicca, og Djevelen er ikke Den onde. De troende i Wicca ser ikke på seg selv om kristne, for de følger ikke kristendommens lærdom, og tror ikke på kristendommens Gud og Djevel.

Her finner du nyheter om Wicca og heksekunst

En moderne heks har ikke svart hatt og krokete nese.
En moderne heks har ikke svart hatt og krokete nese.

Religionen
Wiccas forsvarere henviser til det tiende århundres kirkedokument, Heksehammeren, som sier at ”noen kvinner er fordrevet av Djevelen”. Noe av troen fra denne tiden overlevde gjennom høymiddelalderen, men senere har man innsett at det ikke var noen hekser, kun uskyldige ofre av heksejakten.

I dag har Wicca delvis en struktur basert på tilståelser som kom fra torturerte ofre. Man trenger kun å lese noen få av tekstene fra den tiden, for å innse at de fleste av anklagene var basert på fantasi.

Her finner du et forum for Wicca

Moderne Wicca
Hva får vi ut av moderne Wicca? Høytidelig magi har hatt en plass i historien i lang tid, og systemet av tro og praksis har blitt lagt inn i lærdommen til Wicca. Den viktigste leveregelen for Wicca er «Gjør hva du vil, bare du ikke skader noen».

Gerald Gardner skrev i 1949 en bok om Wicca, og ble dermed den første som sto fram i media i nyere tid. Derfor kalles han «den moderne Wiccas far», selv om hans beskrivelse av Wicca var mer okkult enn ønskelig i dag. Siden Gardners tid har Wicca blitt kjølt ned til en slags New Age-religion, med mye mindre av den sterke seksuelle karakteristikken Gardner beskrev i boka.

Her finner du et leksikon om heksekunst

Skyggenes Bok
Det finnes mange rykter omkring Wiccas originale Skyggenes Bok. Få personer har sett den, og de færreste vet hva som står i boka.

Det første ryktet går ut på at boka ble skrevet da den moderne Wicca ble født. Boka tok for seg elementære ritualer, hemmelige riter og myter om guder.

Det andre går ut på at Gardner betalte Aleister Crowley – «verdens ondeste mann», som hadde sterk påvirkning for Wicca - for å skrive boka før han døde.

Det tredje ryktet var at Gardner hadde skrevet boka selv, men at andre siden kopierte og/eller stjal den.

Og til slutt, rykte nummer fire sier at boka ligger i Gardners museum.

Les utdrag og andre artikler om innholdet i Skyggenes Bok her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere