RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er du seksuelt lat?

Foto: Crestock (Crestock)
Her er tegnene på at du bør gjøre forandringer på sexlivet.

(SIDE2:) - Det kan være ulike grunner til at man blir «seksuelt lat», bevisst eller ubevisst velges i alle fall sexen bort, sier samlivsterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Denne uken slapp RFSU den nordiske sex- og kondomundersøkelse «Sex og kondom og sånn». Den viser at vi havner på andreplass over hyppig sex i Norden. Selv om vi ofte har sex, er vi likevel ikke fornøyd med sexlivet vårt. En av fire nordmenn svarer at de er misfornøyd med sexlivet sitt.

Les mer om undersøkelsen: Vi har nesten mest sex

Hva hindrer folk i å ha sex?

- Mange opplever en hektisk hverdag der parforholdet og sexen dessverre blir salderingsposten, mange orker ikke. Og når man er kommet så langt at man ser på sex med partneren som en form for veldedighet – eller enda verre, en plikt – blir det naturligvis lite lidenskap og rock 'n' roll. Dette kan det være ulike grunner til, og av og til er det feil match – men det kan også handle om at man er blitt seksuelt lat. Ikke sjelden ser jeg for eksempel at en samlivskrise kan bli en seksuell vekkelse – en ser plutselig partneren med nye øyne, sier Søyland.

For mange går en hektisk hverdag, med jobb, barn, stress og husarbeid utover sexlivet.

Hva vil det si å bli «seksuelt lat?»

- Du syns din partner er kjedelig (kanskje fordi du selv er blitt kjedelig og lat - og faktisk ikke kjenner han/henne seksuelt?) og gradvis har sexbiten blitt til et mas og et ork. Eller et ikke-tema. Du distanserer deg, faker i ord eller i handling, og bruker sexen mer til forhandling og kjedelige regnskap – ikke rart du ikke blir tent! sier Søyland, og fortsetter:

- Når dere diskuterer eller krangler om manglende (god) sex legges årsaksforklaringer til slik at du selv går fri. Eller du tar på deg all skyld, det er like ille. Problemet er at det blir mer av det samme – lite sex og mye misnøye og frustrasjon – i verste fall en farlig likegyldighet.

Du er blitt seksuelt lat når du ikke lenger setter sex og nærhet på dagsorden i hverdagen selv om det oppleves lystbetont når dere først kommer i gang, mener samlivsterapeuten.

- Det er jo litt rart – for vi har forstått det når det gjelder vanlig fysisk trening. Vi vet jo at treningslysten ikke alltid er den store i forkant når vi ikke trener regelmessig. Og vi vet at det ikke skjer noe før vi selv tar tak. Og det samme gjelder jo sex!

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Hvorfor blir man «seksuelt lat?»

Søyland tror det er mange grunner til det, men understreker at bevisst eller ubevisst så velges sexen bort.

- Vi har en tendens til å kjenne etter på våre følelser «Har jeg lyst?», og når vi ikke har umiddelbar lyst mener vi at vi har en god grunn til å takke nei. Til slutt husker man kanskje ikke hvorfor det ble sånn engang. Og plutselig er uker blitt til måneder. Og måneder kan bli til år. I vår tid er det også et stort fokus på at vi skal ha et spennende og fantastisk sexliv. Dette kan også virke motsatt, at det skaper skyhøye forventninger og vi blir redd for å ikke strekke til. Som parterapeut er det viktig å understreke at sex trenger ikke være så spennende og perfekt, senk heller lista litt – just do it!

Søyland mener samtidig at det er viktig å understreker at det er opp til hvert enkelt par å definere hva som er seksuell latskap.

- For eksempel det å ha sex en gang per uke eller en gang per måned kan for noen par være et absolutt faresignal, mens for andre par kan det derimot være akkurat den hyppigheten som viser at sexlivet lever i beste velgående, påpeker samlivsterapeuten.

Her er likevel tegnene på at du kanskje bør gjøre forandringer på sexlivet:

- Du har stadig vondt i hodet eller gjør det for husfreden
- Du er misfornøyd med sexen eller andre ting i forholdet, men gjør ikke noe med det
- Dere er mer venner enn kjærester
- Du sliter med å ta initiativ –du føler ikke for det
- Kyss, klapp og klem – den daglige nærheten er borte
- Dere har ulikt behov for sex –sex assosieres med problemer og vonde krangler
- Du siger ned foran TV-en kveld etter kveld eller shopping, hobbyer og venner blir stadig prioritert foran partneren
- Du kjeder deg –og drømmer deg bort sammen med naboen eller en spennende kollega
- Når dere har sex er du mer opptatt av din egen nytelse eller bli ferdig med det enn å tilfredsstille og skjemme bort din partner
- Du syns din partner er kjedelig i senga og tror «alle andre» har bedre sex
- Du mener at du kjenner din partner fra a til å
- Sexen og forholdets kvalitet er blitt det du grubler over i stedet for å gi seg hen, nyte og videreutvikle det seksuelle samspillet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere